Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lääne-Euroopa ametiühingud on toonud tänavatele miljonid

-
23.03.2023
Streik Saksamaal.
© Scanpix

Liberaalne Lääne-Euroopa on mattunud protestidesse, mis näitab, et midagi on seal riigivalitsemises väga valesti läinud.

Saksa ametiühingud kuulutasid esmaspäevaks välja suure transpordistreigi, et nõuda kõrgemat palka kiire inflatsiooniga toimetulekuks.

Üle riigi streigivad lennujaamade, sadamate, raudteede, bussi- ja metrootöötajad, teatasid ametiühingud Verdi ja EVG neljapäeval. “Me usume, et streigist osavõtt tuleb laialdane,” ütles Verdi juht Frank Werneke ajakirjanikele.

Saksamaal on viimastel kuudel streigitud paljudel elualadel postiteenistusest lennuväljade ja kohaliku transpordini. Nagu paljud teisedki riigid on Saksamaa hädas inflatsiooniga.

Verdi esindab umbes 2,5 miljonit avaliku sektori töötajat, EVG raudtee- ja bussifirmade töötajaid.  Ametiühingute jõudude koondamine ühiseks streigiks on Saksamaal harukordne, kuid selle põhjuseks on rida nurjunud kõnelusi tööandjatega.

Verdi nõuab kuupalga tõstmist 10,5, EVG 12 protsendi võrra.

Prantsuse ametiühingud jätkasid neljapäeval proteste ja tööseisakuid, laskmata end mõjutada president Emmanuel Macroni kinnitusest, et pensionireform tehakse igal juhul teoks.

Naftatöötlustehased seisavad ja ühistranspordis valitseb kaos, sest hulk sõite jääb ära. Rafineerimistehaste töö pidurdumine on põhjustanud Pariisi lennujaamades kartuse, et lennukid jäävad kütuseta.

See teravdab kriisi, mis on toonud pealinna tänavatele prügihunnikud, peatselt on aga oodata riigivisiidile Briti kuningat Charles III.

Macron ütles kolmapäeval, et on valmis leppima ebapopulaarsusega, kuid reform, millega pensioniiga tõuseb 62 aastalt 64-le, on riigi huvides hädavajalik ja viiakse aasta lõpuks läbi.

Neljapäeval on protestiaktsioonid kavas üle kogu Prantsusmaa. Üleriigilised tööseisakud algasid juna jaanuri keskel. Välja pannakse 12 000 politseinikku, neist 5000 Pariisis, ütles siseminister Gérald Darmanin.

Juba hommikul blokeerisid protestijad tee Pariisi Charles de Gaulle’i lennuvälja 1. terminali juurde. Pooled ülikiirrongid ei sõida, teatas riiklik raudteeoperaator SNCF. Ametiühingute teatel streigib kolmandik töötajaist. Käigust on ära ka vähemalt pooled eeslinnu Pariisiga ühendavad rongid.

Pariisi prügivedajad on lubanud streikida esmaspäevani. Tänavatel vedeleb juba praegu tuhandeid tonne prügi.

Peaminister Élisabeth Borne võttis nädala eest Macroni korraldusel appi põhiseaduse paragrahvi, mis lubab pensionireformi parlamendihääletuseta läbi viia. Esmaspäeval elas valitsus napilt üle selle peale algatatud umbusaldushääletuse.

Pühapäeval läbi viidud arvamusküsitluse põhjal toetab Macroni vaid 28 protsenti prantslastest, mis on madalaim määr pärast kollavestide protestiliikumist 2018.-19. aastal. (BNS)