Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kristina Kallas tahab Riigikogusse maailmavaatelist debatti – ja seda pärast EKRE-vastast raevu valimiste eel

-
23.03.2023
Selgitust polegi vaja.
© UU

Eestis pole vähemalt kümmekond aastat olnud mingeid debatte põlevatel teemadel: ei olnud ei 2015.-2016. rändekriisi ajal, ei olnud enne rohepöörde heakskiitmist, ei sundvaktsineerimise ega -renoveerimise aegu, kõik tehti ära ja ühiskond pandi fakti ette. Nüüd üritab enamlaste koalitsioon mingit „jääkeldrit“ või „ideekorjet“ alustada, kuid nende endi sallimatust teades, kukub see kolinal kokku.

BNS vahendab: „Erakond Eesti 200 aseesimees Kristina Kallas ütles neljapäeval koalitsioonikõneluste hetkeseisust ülevaadet tehes, et riigikogus võiks olla sealse kultuuri parandamiseks maailmavaateline debatt.

„Riigikogu konverentsisaal võimaldab väga palju. Me tahame seda debatti,” lausus Kallas. „Me tahame ka selle koalitsiooniga tekitada uusi praktikaid, kus toome debati tagasi riigikokku. Riigikogu töö peab vähem küsimus ja kaklus olemas,” lisas ta.“

Kõik arvamusfestivalid ja muud taolised üritused on näidanud, et kogu liberaalne peavoolupoliitika läheb sellistele üritustele oma ideoloogiat peale suruma ja konservatiivset maailmavaadet maha tegema.

Või usub tõesti keegi, et „maailmavaatelises debatis“ kuulatakse ära EKRE (ilma temata pole sellisel debatil mõtet, sest vastasel juhul käiks mäng ainult liberaalses väravas) seisukohad näiteks eestlaste demograafilise olukorra kaitsmisel, traditsioonilise perekonna rollist „uusväärtuste“ pealetungi ajal jne? Kas EKRE saab öelda oma sõna, enne kui vaenukõneseadus vastu võetakse ja kas erakonna arvamust sõnavabaduse piiramise kohta arvestatakse?

Neid ei kuulatud kordagi ära varasemas kahes Riigikogu koosseisus, kus EKRE eelnõud hääletati alati teiste erakondade poolt maha.

Mis maailmavaatelisest debatist saab rääkida, kui Eesti 200, Reformierakond, sotsid ning nüüd ka Keskerakond ja Isamaa välistavad kõik kontaktid EKRE-ga? Kui enne valimisi tehti meeletu vihaga kõik, et rahvuskonservatiivid maadligi tampida ja tulemas on vihakõneseadus?

BNS lisab: „Reformierakondlane Mart Võrklaev ütles, et riigikogu kultuur on alla käinud ja seda tuleb parandada. „Riigikogu kultuur, eriti viimases koosseisus, on alla käinud. Me tahame seda tõsta ja kutsume üles ka teisi erakondi,” ütles Võrklaev. „„Esimesele stuudiole” astume kandadele.”“

„Esimese stuudios“ on paraku väga sageli näha, et nii saatejuht kui teised osalejad on ühisrindes EKRE vastu. Ja Võrklaev ilmselt seda mõtlebki: tambime nad üheskoos lihtsalt maha ja see ongi debatt, kui oponendil toss väljas on.

Eesti ühiskond on väga polariseerunud, kusjuures ühel pool on EKRE ja teisel pool kõik teised. Maailmavaateline debatt tähendaks seda, et tuleb ka rahvuskonservatiivid ära kuulata ja nende mõtted läbi arutada. Täna aga pole ühtegi erakonda, kes selleks valmis oleks, ja kõige vähem on selleks kolm valitsust loovat erakonda. Ilma EKRE-ta aga on mistahes debatt pelk liberaalide enesekiidu-jututuba.

Seega ei maksa Kristina Kallast ja Mart Võrklaeva vähimalgi määral tõsiselt võtta. E200, Isamaa, Keskerakonna, sotside ja Reformierakonna maailmavaade on väikeste kõikumistega sama ja EKRE-ga on nad koostöö välistanud.

Valitsust loov Kaja Kallas pole mingi debateerija ning tema koalitsioon toob juba vaenukõne- ja kooseluseadust välja – mis “maailmavaatelisest debatist” siin rääkida saab? Mis ei tähenda, et EKRE ausat ja kaalukat debatti ei sooviks.

Uued Uudised