Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

SAPTK: ajalugu kordub, ERJK üritab jälle meile ebameeldivusi põhjustada

-
24.03.2023
Varro Vooglaid
© UU

2015. aastal nõudis Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon (ERJK), et Politsei- ja Piirivalveamet algataks väidetava erakonnaseaduse rikkumise tõttu SAPTK vastu väärteomenetluse. Menetluse algatamist taotleti tuginedes etteheitele, nagu kujutanuks meie teavituskampaania enne riigikogu valimisi endast keelatud annetust (ei tea kellele?) ja seega erakonnaseaduse rikkumist. (Taustaks võib mainida, et erakonnaseaduse kohaselt on juriidiliste isikute annetused erakondadele ja kandidaatidele keelatud.)

Politsei ei algatanud aga mingit menetlust, sel lihtsal põhjusel, et me ei olnud tegelikult mitte kuidagi kehtivat õigust rikkunud. Just seda selgitasime eelnevalt ka ERJK-le, aga paraku ilma, et sellest oleks olnud mingit kasu. Oli päevselge, et ERJK püüdis teadlikult ja tahtlikult meile lihtsalt ebameeldivusi põhjustada. Väga näotul kombel aitas sellele kaasa ka Eesti Rahvusringhääling, tõstatades sadade tuhandete vaatajatega “Aktuaalses Kaameras” korduvalt alusetu kahtlustuse, nagu me oleks pannud toime õigusrikkumise.

See on taust, mida tuleb silmas pidada ka nüüd, kus ERJK püüab uuesti hakata midagi sarnast tegema. Nimelt kuulutab ERR oma uudises ERJK sotsist esimehe Liisa Oviiri seisukohta, et kui mina ja minu kolleeg Markus Järvi ei tasunud SAPTK masspostituse eest, millega sai inimesi hoiatatud Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside kui sõnavabaduse ning abielu- ja perekonnavaenuliku jõu poolt hääletamise eest, siis tuleks meie suhtes algatada väärteomenetlus.

Oviir nimelt leiab, et SAPTK masspostituse kampaania olevat kujutanud endast varjatud annetust minule ja Markus Järvile kui riigikogu valimistel osalenud kandidaatidele – lihtsalt selle pärast, et masspostituse voldiks sisalduva pöördumise all olid meie nimed. Kokkuvõtlikult öeldes on Oviiri seisukoht täiesti mõistusevastane – ilmselgelt ja ühemõtteliselt põhjendamatu ning sellisena mõistetav üksnes kiusliku püüdlusena põhjustada meile järjekordse menetlusega ebameeldivusi.

Nagu kõigil teistel kodanikel ja kodanikuühendustel, nii on ka SAPTK-l põhiseaduslik õigus seista endale oluliste ilmavaateliste põhimõtete eest – nii valimiste eelsel kui ka muul ajal. See ongi SAPTK eksistentsi peamine mõte. Ja on üksnes loomulik, et masspostituse vormis seda tehes kirjutavad vastavasisulistele pöördumistele alla SAPTK juhid, kelleks mina ja Markus oleme. Kui mitte, siis kes peaks niisugustele pöördumistele alla kirjutama? Just nii oleme ka varasemate valimiste eel teinud, ilma midagi varjamata ja täies teadmistes, et sedasi kasutame lihtsalt oma põhiseaduslikku õigust sõna- ja veendumuste vabadusele.

Seejuures ei esitlenud me end ka seekordse masspostituse materjalides kandidaatidena – ei maininudki seda, et kandideerime, rääkimata kandidaadinumbrite või muu kandideerimist puudutava info lisamisest –, vaid üksnes SAPTK juhtidena (vastavalt SAPTK juhataja ja nõukogu esimees), nagu oleme seda alati oma masspostitustes teinud. Mingit üleskutset meie või ka EKRE poolt hääletada neis materjalides ei sisaldunud. Me isegi ei saatnud neid materjale ringkondadesse, kus ise kandideerisime – sel lihtsal põhjusel, et tegu ei olnud mitte kuidagi osaga meie isiklikust valimiskampaaniast, mida tegime oma kulude ja kirjadega täiesti eraldiseisvalt ning mille kohta oleme esitanud ka ammendava aruande.

Siiski võib arvata, et peame hakkama valmistuma järjekordseks alusetuks, aga kurnavaks menetluseks. Muidugi on sellisel juhul väga kahetsusväärne, et Eesti Vabariigis ikka ja jälle niisugusel täiesti lubamatul moel riigivõimu kuritarvitatakse, algatades sihiteadlikult alusetuid menetlusi. Kahtlemata on tegu probleemiga, millele tuleb eraldi tõsist tähelepanu pöörata. Omalt poolt kinnitan, et kui ERJK päriselt ka niisuguse menetluse algatab ja kui leiab taas kinnitust, et selleks ei olnud alust, siis tõstatan jõuliselt küsimuse sellest, kuidas kõnealuse komisjoni liikmed oma võimu kuritarvitamise eest vastutavad.

Olen tänulik, kui aitate meil seda vaidlust pidada, kaasates vajadusel kvaliteetset õigusabi. Oma panuse selleks saate anda toetuse näol SAPTK-le. Selleks vajaliku info leiate meie kodulehelt.

Lugupidamisega

Varro Vooglaid

SAPTK juhataja