Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Valge: miks Soonvald närvi kaotas ja miks Delfi keeldub avaldama dokumente, mille alusel EKREt süüdistati?

-
25.03.2023
Just Delfi venekeelne keskkond paistab eestivastasusega silma.
© UU

ERR ilmutas mu artikli (https://www.err.ee/…/jaak-valge-prigozin-ja-ekre-ehk…), kus kirjeldasin, kuidas kulges EKRE süüdistamine nn Prigožini lekkest pärit dokumentide alusel. Dokumendid, mille alusel EKREt süüdistati, on Delfi valduses, kuid Delfi keeldub neid avalikuks tegemast. Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald osutas mulle seda au, et kirjutas vastuartikli (https://www.err.ee/1608925804/urmo-soonvald-jaak-valge-infooperatsioon-ehk-kuidas-kinnitada-endale-et-peegel-valetab), kus väidab, ma käitun teadlasele vastuvõtmatus stiilis, valetades tahtlikult, kuna väidan, et “pole usutav, et Delfi ajakirjanikud said Politico artiklist teada alles peale selle ilmumist”. Lisaks teatab Soonvald, et ma tegin “piinliku vea”, nimetades Politicot Saksa vasakpoolseks väljaandeks.

Eks igaüks võib minu ja Soonvaldi artikleid võrrelda ja otsustada, kumma stiil on viisakam ja teadlasele või peatoimetajale kohasem ning kumma väited loogilisemad ja viidetega põhistatud.

Julgen arvata, et seda, kui ma kinnitan, et mulle pole üks või teine asi usutav, ei saa küll Soonvald valeks kuulutada. Sest isegi Delfi/EPL peatoimetaja ei suuda minu mõtteid lugeda. Nii, nagu ei saa mina kuidagi teada, mida Soonvald usutavaks peab ja mida tema ei pea mitte. Ning kas Politico Saksa vasakpoolseks väljaandeks nimetamine on ikka “piinlik viga”, kui selle omanik on Saksa meediafirma ning väljaandel on vasakpoolne suunitlus (https://www.allsides.com/media-bias/media-bias-chart)?

Küllap on need Soonvaldi imelikud süüdistused esitatud selleks, et mu teiste väidete tõsiseltvõetavus kahtluse alla seada.

Küsisin ERRilt võimalust Soonvaldile vastata, kuid seda enam ei võimaldatud. Ega ma pikalt sõna võtta oleks tahtnudki, oleksin lihtsalt märkinud, et Soonvald nahutab küll EKREt ja mind, aga hiilib oma segasevõitu tekstis täiesti mööda sellest, põhiküsimusest, et Delfi keeldub jätkuvalt avalikuks tegema seda dokumenti või dokumente, mille alusel EKREt Prigožini sidemetes süüdistati. See, et Soonvald endast välja läks ja sõimuartikli kirjutas, tekitab lisakahtlust, et kõnealused dokumendid on kellegi poolt fabritseeritud või on Delfi neid moonutatult tõlgendanud. Nende dokumentide avalikustamist võiksid nõuda kõik need Eesti poliitikud, poliitikaeksperdid ja ajakirjandusjuhid, kel vähegi tõetaotlust on. Õhk saaks selgemaks.

 

Jaak Valge, ajaloolane, Riigikogu liige (EKRE)