Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Muski-eelne Twitter tsenseeris põhjalikult ka tõde pandeemia kohta

-
26.03.2023
Kunagine suurtsenseerija Twitter on nüüdseks sõnavabaduse taastanud.
© Scanpix

Elon Muski Twitteri ostu järel on avalikustatud rohkelt salastatud Twitteri faile, mis on toonud päevavalgele hulgaliselt ettevõtte poolseid sõnavabaduse rikkumisi. Rikkumised puudutavad erinevaid valdkondi, mille puhul USA valitsus või suurettevõtted püüdsid hoida ranget kontrolli sotsiaalmeedia narratiivide üle.

Nüüdseks on selgunud, et Twitter tsenseeris ka kinnitatud andmeid COVID-19 vaktsiinide kõrvalmõjude kohta, peavoolu koroonanarratiivist eriarvamusel olevaid spetsialistide arvamusi ja isegi vaktsiinide üle heidetavaid nalju. Selle kõigega tegeles USA valitsuse poolt osaliselt rahastatud nn valeteabega võitlemise organisatsioon Virality Project (VP).

Twitteri faile süvitsi analüüsinud ajakirjanik Matt Taibbi kirjeldab Virality Projecti kui platvormideülest organisatsiooni, mille tegevus keskendus miljardite sotsiaalmeediapostituste jälgimisele. VP on seotud Stanfordi ülikooli, USA föderaalasutuste ja mitmete (sageli riigi poolt rahastatud) vabaühendustega.

Põhimõtteliselt andis USA valitsus 2021. aastal VP-le ülesandeks luua n-ö valdkonnaülene seirekava COVID-iga seotud sisu jaoks, mis oleks suunatud kõigile suurematele sotsiaalmeediaplatvormidele, teiste seas Twitterile, Facebookile, YouTube’ile, Instagramile, TikTokile ja isegi Pinterestile. Järgnes tõeliselt ulatuslik infooperatsioon, mille käigus märgiti igapäevaselt kahtlaseks miljoneid postitusi.

Twitteri endise juhtkonna sisekirjavahetusest selgub, et VP ei püüelnudki objektiivsuse või faktipõhisuse poole. VP nõudel mängis Twitter mängu rõõmsalt kaasa ja tsenseeris kuulekalt kõike, mis võis mingilgi moel seada kahtluse alla Anthony Fauci [pandeemiaaegne USA riikliku allergia- ja nakkushaiguste instituudi NIAID direktor] ekspertiisi, julges rääkida loomulikust immuunsusest või laborilekke teooriast (mis nüüdseks on tõusnud COVID-19 lekke kõige tõenäolisemaks stsenaariumiks).

Lisaks piiras VP väga teadlikult sisu, mis võis panna inimesi koroonavaktsiinide osas kõhklema või kus räägiti tõestatud vaktsiinikahjustuste juhtumitest (sh surmadest). Piirati ka uudiseid vaktsiinide keelustamisest või täiendavatest uuringutest mõnedes riikides ja isegi uudiseid sellest, kuidas vaktsineeritud olid nakatunud koroonaviirusesse.

VP poolt tsenseeritud või vandenõuteooriateks tembeldatud teave osutus sageli tõeks juba mõned nädalad või kuud hiljem. Näiteks eemaldas VP viited väidetele, nagu plaaniks mõned valitsused võtta kasutusele nn vaktsiinipassid (mis võeti peagi kasutusele paljudes riikides), aga ka uudised, et koroonanakkuse põdemise järel saavutab inimene loomuliku immuunsuse. VP ilmselt kõige stalinistlikum samm oli julgustada sotsiaalmeediaplatvorme sildistama postituste taga olevaid inimesi.

Taibbi sõnul näitab avalikkuse ette jõudnud kirjavahetus, et vajadusel on USA valitsusel olemas kõik vahendid ning meetmed poliitiliste sõnumite tõhusaks kontrollimiseks. Samuti ei pelga USA valitsus tegeleda massimanipulatsiooniga, seda lausa globaalsel tasemel. See omakorda muudab üha mõttetumaks meie võime tajuda avalikku konsensust, mis omakorda on suurepärane viis hävitada usaldus mitte ainult institutsioonide, vaid ka üksteise vastu.

Allikas: European Conservative