Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: meie emakeele labastamine käib täie hooga

-
27.03.2023
Ajakirjanik Andres Raid.
© Uued Uudised

Keelest, meie emakeelest, on viimasel ajal palju juttu olnud. Just nimelt juttu, sest tegelikkus nõuab liberaalide heakskiidul oma ja inimesed on paljude absurdsustega niivõrd ära harjunud, et ei pane neid enam tähelegi. Hüva, kui „jama ajavad“ heas mõttes turumutid, polegi asi kuigi hull. Kuid – kui seda rääkivad ekspertideks või asjatundjateks nimetatavad isikud, on asi hull.

Palun, tundub ju igati korrektne – „…keskendume haiguse ravile“. Kui haide see haigus on, et seda peab ravima hakkama, äkki raviks patsienti?!

Mida ütleb teile järgmine fraas: „…koalitsioon lubab, et riik vastab kodanike päringutele poole kiiremini“. Kes lubab?! Kes on see „koalitsioon“!? Kui ei vasta, siis kelle poole ma pöördun, et „lubasite ju“?! „Riik“ vastab?! Kes see „riik“ on?! Laiemalt – kas kodanik, kes esitab päringu, polegi osa sellest riigist?! Retsept on lihtne – anonüümsus ja umbisikulisus tagavad vastutamatuse, nii lihtne see ongi.

Tegelikult ei luba keegi midagi, punkt.

Mida tähendab fraas „Oleme oma ettevõttes sellele pea kaks aastat väga tõsiselt mõelnud“?! Olete mõelnud, aga välja pole midagi mõelnud?! Tegevus ilma kohustuseta midagi saavutada ja pühendudagi pelgalt „mõtlemisele“ olukorras, kus sellest midagi välja ei tule?!

Mida teeb inimene, kes midagi „edendab“?! No midagi mõtleb ehk välja, kuid kui keegi „edendab eesti keelt“ kuskil Ateenas või Pariisis, siis mis peaks selle tegevuse ehk edendamise tulemusel toimuma või juhtuma?! Aga ometi seda ju tehakse ja ollakse veel uhke: „MAILIS SÜTISTE-GNANNT ⟩ Mässav ametiühing tõukas Prantsusmaa kaosesse. Mailis Sütiste-Gnannt, eesti keele edendaja Pariisis“.

Eesti keele ja meele kõrgtase?!

Postimehe spordirubriik (sic!) annab teada, et „Venelased tapsid kaks korda haavata saanud, aga rindele tagasi läinud ukrainlase“. Kuidas see küll spordiga seostub, kas õõvastavavõitu pole?!

Kui BNS on mures nn. uusasukate pärast, kelle elukestva õppe protsess võib olla raskendatud („…võivad aga jääda vähesest eesti keele oskusest tingitud probleemide tõttu isoleerituks ning nende osalemine tööturul ja elukestvas õppes on takistatud)”, siis meie peavoolu kirjutajate puhul jääb mulje, et paljude puhul pole see veel alanudki.

Aga maailmas toimub ka. Rumeenia parlamendis öeldi avalikult välja, et Rumeenia võiks oma iidsed alad Ukrainalt lihtsalt tagasi võtta, jutt on Bukoviinast.

See on seesama Rumeenia, kes pole sellist moodustist nagu Moldova kunagi tunnistanud ja selle keelt loomulikult ka. Kuidagi kahtlaselt sarnased need keeled muidugi on, see on tõsi mis tõsi.

Ja Inglismaal kadusid London Metal Exchange eriti kindlatest hoidlatest niklivarud ja selle asemel said ostjad sama koguse …munakive. Naljast on asi kaugel.

Andres Raid