Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paul Oja: veganeid kampa ei võeta

-
28.03.2023
Põhja-Soome karmidesse oludesse vist taimtoidulised piirivalvurid väga ei sobi. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Soome piirivalveamet korraldab oma kompaniides piirivalvurite ja eripiirivalvurite väljaõpet. Neid noorsõdureid, kellel on vajadus eridieedi järele või kes on otsustanud olla mingit sorti taimetoitlased, koolitusse ei võeta.

Põhja-Karjala piirivalvekompanii ülem Ville Juvonen selgitab, et väljaõppe sihiks on treenida tegutsemist karmides erandolukordades. Sõjaoludes looduses liikudes tuleb toituda kaasaskantavast kuivtoidust või otsida abi jahist ja kalapüügist. Söödavaid taimi leidub looduses ka, kuid need ei kindlusta vajaliku energiamäära saamist. Erimenüüde korraldamine erandoludes kõne alla ei tule.

„Rasketel aegadel on ju ka männikooreleiba söödud,“ räägib Juvonen. „Nõudlike ülesannete täitmisel võib energiakulu küündida üle 6000 kilokalori. Selle katmiseks puukoorest ei piisa, vaja on õiget toitu.“

Erispetsialist Robin Harms võrdsusvoliniku büroost leiab, et siin võib olla tegemist inimeste asetamisega ebavõrdsesse seisu tervisliku seisundi ja võib-olla isegi veendumuste tõttu. Põhjendused on Harmsi meelest kaalukad ja pädevad, kuid kas selline vahetegemine tänapäeval ikka on täiesti vältimatu, või ehk on võimalik samade eesmärkideni jõuda mingil viisil, mis isikuõigustele vähem piiranguid seab, arutleb erispetsialist võrdsusvoliniku büroost.

Paul Oja

Allikas: Yle Uutiset