Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Veiko Vihuri: praegu vajavad erilist tähelepanu e-valimised ja konservatiivne meedia

-
28.03.2023
E-valimised tuleb kas lõpetada või läbipaistvaks muuta. Pilt on illustratiivne.
© UU

Vaimulik ja veebiväljaande Meie Kirik peatoimetaja Veiko Vihuri vaeb neid võimalusi, mida on praeguseks tekkinud olukorras vaja konservatiividel ette võtta.

“Paistab, et meil on lõplikult välja kujunemas kaheparteisüsteem. On Suur Ühispartei (Reformierakond koos oma erinevate liitlastega nagu Eesti 200, sotsid, Isamaa ja Keskerakond) ja on protestipartei EKRE, mis esindab nende vaateid ja hoiakuid, kes ei ole nõus Ühispartei progessistliku nägemusega Eestist.

On teisigi erakondi, kuid need jäävad alla valimiskünnise.

Ühispartei on otsustanud teha EKRE-le “sanitaarkordonit” ehk hoida nad võimust eemal. Sellega on umbes 20 protsenti valijaskonnast riigi elust kõrvale lükatud.

Tõnis Saarts halises, et Keskerakonnale ei tohi sama teha, muidu oleks kõrvalelükatuid 40 protsenti. Progressiste see ei morjendaks – kuni neil on enamus, ei ole vaja teistega arvestada.

Mida konservatiivid peaksid antud olukorras tegema? Kindlasti on mitmeid asju, mida saab ja tuleb teha. Ma tõstaksin praegu esile kaks olulist asja.

1) Jõuline löök tuleb anda e-valimiste pihta. Kuni e-valimised ei ole läbipaistvad, s.t jälgitavad ja kontrollitavad, on võimalik, et neid kasutatakse valimistulemuste võltsimiseks. Ilma ausate ja õiglaste valimisteta on konservatiivide poliitilised püüdlused tühised. Pabersedelite lugemisel värvub Eesti siniseks, aga siis lastakse “kuldset dušši” peale ja kõik on kollane.

Ühispartei muidugi ei lase e-valimisi ära kaotada, seega enne järgmisi riigikogu valimisi ei ole kuigi realistlik valimiskorda muuta, ent e-valimiste usaldusväärsusele on võimalik põnts panna. Seda tuleb teha, sest demokraatlikus riigis ei saa seesugust mustas kastis hääletamist aktsepteerida.

2) Tuleb üles ehitada peavoolule tõsist konkurentsi pakkuv konservatiivne meedia – telekanal, ajaleht, portaal või mingi kombinatsioon neist.

Senised alternatiivkanalid on kahtlemata vajalikud, ent nad on justkui üksikud haubitsad võrreldes vastase soomusdiviisidega.

Kui seda ei õnnestu teha, jäädakse ka järgmistel valimistel alla. Vastaspool lihtsalt kehtestab oma narratiivid.

Kuulen isegi mõningaid konservatiive rääkimas, kuidas EKRE ebaõnnestus Ukraina teemal või et poleks pidanud kaitseväega tüli üles kiskuma.

Kas te ise ennast ka kuulete? Probleem ei ole ju EKRE-s, vaid selles, mis võtmes peavoolumeedia EKRE poliitikute seisukohti käsitles. Seda tehti sihilikult konservatiive kahjustavalt. Sellega muide kahjustati demokraatiat, sest kui peavoolust erinevate seisukohtade väljendamine toob kaasa inforünnakud meedias, siis on igasugune argumenteeritud poliitiline debatt tapetud ja valida saab vaid n-ö kompartei kandidaatide vahel.

Niisiis: tähelepanu vajavad e-valimised ja konservatiivne meedia, vastasel korral edulootust ei ole.”