Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Belgia võimud pidasid terrorirünnaku kahtlustusega kinni kaheksa väidetavat džihadisti

-
28.03.2023
Džihadisti vahistamine.
© Scanpix

Kuigi Lääne eriteenistused on suutnud ära hoida pühasõdalaste suurimaid verevalamisi, nagu need toimusid möödunud kümnendi keskpaiku, on islamiäärmusluse oht Lääne-Euroopas endiselt ülikõrge.

Belgia politsei pidas kinni kaheksa inimest, keda kahtlustatakse terrorirünnaku ettevalmistamises Belgias, teatas föderaalprokuröri büroo teisipäeval.

Esmaspäeva hilisõhtul korraldas politsei haaranguid pealinnas Brüsselis, sadamalinnas Antwerpenis ja piirilinnas Eupenis, seisis avalduses.

Eraldiseisvalt ütles kohtuallikas AFP-le, et kinnipeetud “olid väga noored radikaliseerunud inimesed”, keda on alust kahtlustada džihadistlikku liikumisse kuulumises.

Prokuraturi avalduses osutati kahele juurdlusele, millest ühte juhtis föderaalpolitsei Brüsselis ja teist uuriv kohtunik Antwerpenis.

Mõlemad juurdlused viisid esmaspäeval läbiotsimisteni ja avalduses öeldi: “Nende kahe toimiku vahel on seoseid, kuid edasine uurimine peab näitama, mil määral olid need kaks gruppi omavahel seotud.”

Antwerpeni juurdlus viis viie ja Brüsseli uurimine kolme isiku kinnipidamiseni. Avalduses öeldi, et vähemalt viit kinnipeetut kahtlustatakse terrorirünnaku planeerimises. Kahtlusalustele süüdistusi veel esitatud ei ole.

Allikad rääkisid rohkem kui ühest võimalikust rünnakust, kuid ametliku avalduse kohaselt ei ole plaanitud sihtmärki või sihtmärke kindlaks tehtud.

Mõlemad juurdlused hõlmasid läbiotsimist Brüsseli Molenbeeki linnaosas, kus on suur põhja-aafriklaste kogukond ja mis on olnud varemgi terrorijuurdluste huviorbiidis.

Kinnipidamised märgivad esimest korda alates novembrist, kui sellisest uurimisest on Belgias avalikult teada antud. Toona esitati ühele mehele terrorismisüüdistus seoses politseiniku pussitamisega.

Belgiat tabas aastatel 2016 kuni 2018 džihadistlike rünnakute laine.

Brüsselis käib praegu kohtuprotsess üheksa kahtlusaluse üle, keda süüdistatakse 2016. aasta märtsis 32 inimese elu nõudnud rünnakutes. (AFP-BNS)