Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kui Politico seekordne lugu on “infooperatsioon”, siis kes on selle taga?

-
28.03.2023
Olaf Scholz on üks Euroopa tippliidreid, kes ei ole eriti vaimustuses Ukraina tõhusast abistamisest. Ehk tuli temalt vihje selle kohta, kuidas Kaja Kallas Ukraina-abiga mängib?
© Scanpix

Eesti peavoolupoliitika on sattunud naljakasse olukorda – on vaja ümber lükata Politico väited, aga tundub, et ei leita, keda “valeinfos” süüdistada.

ERR kirjutab: “Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm lükkas teisipäeval tagasi väljaandes Politico esitatud süüdistused, justkui oleks Eesti Ukrainale relva-abi saates kasutanud Euroopa rahurahastut ebaõiglaselt oma relvastuse uuendamiseks. Artiklit nimetas infooperatsiooniks ka kaitseväe endine juhataja, Euroopa Parlamendi saadik Riho Terras.

“Tegemist on ilmselgelt pahatahtliku spinniga, Politico edastab valet, üritab lüüa lõhet liitlaste vahele, et Ukraina toetamiselt hoogu maha võtta,” ütles Salm teisipäeval ERR-ile.

Küsimusele, kelle huvi peaks olema sellist info levitada, vastas Salm: “See on spekulatsioon, aga see ei tule kellelegi üllatusena, et maailmas on jõude, kes ei soovi Ukraina edasist suuremat abistamist ja näevad seda protsessi pigem väiksemana, vaoshoitumana.”

Salmi viimane viide tundub minevat Kremli-meelsete jõudude pihta, kuid kas Politicost on siis saanud Vene propagandarelv? Siis on asi juba väga halb. Kui süüdistada mingeid Euroopa “äärmuspopulistlikke” jõude, siis kordub sama küsimus.

Politico ei ole väljaanne, mis astuks välja liberaalse poliitilise süsteemi vastu, küll aga võib ta vahendada selle sisevastuolusid.

“…maailmas on jõude, kes ei soovi Ukraina edasist suuremat abistamist ja näevad seda protsessi pigem väiksemana, vaoshoitumana… ” – see väide tundub sobivat Saksamaa kohta.

Tõrjudes süüdistusi, unustavad nii Terras kui Salm ühe momendi: kahtluse alla ei seata mitte relvaabi andmist Ukrainale, kuivõrd selle eetilisust abistajate poolt – et mõned riigid kasutavad väga vajalikku abi ära oma huvides, tehes selle raames omakasupüüdlikke vangerdusi, ja see on juba väga Reformierakonna moodi.

Eestis on ka ühingu Slava Ukraini ümber tekkinud skandaalid: tehakse küll väga vajalikku asja, aga ikka nohistatakse oma taskute suunas ka.

EKRE vastu suunatud Politico artikli tellijad on teada – need on need, kes ei tahtnud rahvuskonservatiivse erakonna võimulepääsu Eestis. Kes on siis selle artikli taga, kui see väidetakse vale olevat?

Uued Uudised