Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Nüüd toob eestlane Soomest soodsamat toitu, isegi elekter on Soomes odavam

-
04.04.2023
Discounter Lidl
© Scanpix

Jõgi hakkaski teistpidi käima: kui varem tuli välismaale minnes toidupakk kaasa võtta ja suitsuvorst kohvrisse pakkida, sest igal pool olid toiduained kallimad kui siin, siis nüüd on kõik vastupidi.

Helsingin Sanomat kirjutab, et kui varem käisid soomlased Eestis odavamaid toiduaineid jahtimas, siis nüüd on trend pöördunud. Pärnust pärit, kuid Soomes töötav Risto Grünbaum rääkis väljaandele, et kuigi soomlased on harjunud, et Eestis on kõik odavam, siis ei ole see enam ammu nii. „Isegi elekter on Soomes odavam,“ rääkis ta.

Grünbaum tõi välja, et Eesti juust on Eestis tunduvalt kallim kui Soomes. „Eile käisin vaatamas. Eestis on 7,9 ja 9,73 eurot kilo, Soomes 6,69 eurot.“ Tema sõnul on naeruväärne see, et juustu eksporditakse Eestist Soome ning selle eest küsitakse madalamat hinda kui Eestis.

Grünbaum kuhjas oma Pärnu kodu elutoa lauale tooteid, mida viimati Soomest kaasa ostis. Hinnasildidki olid ikka veel küljes. „Lastetossud, 15 eurot, müügil poole hinnaga. Neid ei leiaks siit Eestist,“ ütles Grünbaum. „Dušigeel, 99 senti. Dušiseep, 1,19 eurot. LED-lambid, 50 senti,“ jätkas ta.

Grünbaum tiirutab odavaid toidukaupu otsides odavkettides nagu Citymarket, S-market, Lidl, Tokmann ja Rusta. Nimetatutest on Eestis ainult Lidl.

„Olen toonud kilode kaupa jäätist. Kuus pakki vanillijäätist maksis varem 1,19 eurot, nüüd maksab see Soomes 1,69 eurot. Siin saab selle hinna eest vaevalt ühe koonuse.“

Toiduained tõstsid veebruaris inflatsiooni Eestis peaaegu 18% juurde. Aastaga kokku tõusid toiduainete hinnad Eestis 25%, Soomes samal perioodil vähem ehk 16%.

Eesti toiduliidu president Sirje Potisepp leidis, et üheks põhjuseks, miks toiduainete hinnad Eestis viimasel ajal nii kõrgele tõusid, on see, et ettevõtteid ei toetata samamoodi nagu naaberriikides.

„Erinevalt Lätist, Leedust ja Poolast ei toetata meil energiat tarbivaid ettevõtteid. Näiteks Soome vähendas (ajutiselt) elektri käibemaksu,“ tõdes Potisepp.

Hindu mõjutab ka toiduainete käibemaks. Eestis on see 20%, Soomes 14%.

 

Allikas: Delfi