Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti Pank: inimestel võib peagi tekkida laenude tagasimaksmisega probleeme

-
10.05.2023
Eesti Pank
© Uued Uudised

Majanduse aeglase taastumise korral võib pankades tõusta halbade laenude tase, teatas Eesti Pank oma värskes finantsstabiilsuse ülevaates. Erinevalt varasematest majanduslangustest on seekord oht, et majanduskasvu taastumine jääb viibima.

Majandusaktiivsuse vähenemine suurendab pankade jaoks ka kinnisvarasektoriga seotud riske. Kinnisvarafirmadele antud pangalaenud ja eluasemelaenud on viimastel aastatel hoogsalt kasvanud ning nende osakaal pankade laenuportfellis on tõusnud üle 60%.

Intressitõusud mõjutavad kinnisvarafirmade rahalist seisu teiste valdkondadega võrreldes rohkem, kuna selles sektoris on laenurahal suurem roll tegevuse rahastamisel. Majandusolude halvenemine muudab osa laenuvõtjaid haavatavamaks ka seetõttu, et üha suurem hulk uutest eluasemelaenudest on võetud nii, et sissetulekutega võrreldes on inimeste laenumaksekoormus kõrgem.

Eesti Panga hinnangul tasub Eesti Panga hinnangul on samuti oluline, et koos intressitõusudega suureneksid ka pankade makstavad hoiuste intressimäärad.

 

Allikas: Postimees