Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Teadmiseks sooneutraalse abielu toetajatele: homoperes kasvanud lapsel on suurem tõenäosus kasvada omasooiharaks

-
22.05.2023
Noor vikerkaarlane
© Scanpix

Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside valitsus tahab Eestis seadustada homoabielu, mis muu hulgas annaks homodele lapsendamisõiguse. Kui homoliikumise eestvedajad püüavad väita, et omasooiharas peres kasvamine lapse seksuaalset identiteeti ei mõjuta, väidab vähemasti California ülikooli juures tegutseva Williams Institute’i läbiviidud pikaajaline uurimus vastupidist.

2019. aastal avaldatud uuringust selgus, et lesbipartnerite juures kasvavad lapsed identifitseerivad end sagedamini samasoolisena kui heteroseksuaalsete partnerite lapsed.

Seksuaalsele orientatsioonile ja sooteemadele keskendunud mõttekoja andmetel elab Ameerika Ühendriikides kuus miljonit last ja täiskasvanut, kelle vanemad on kas lesbid, geid, biseksuaalid või transsoolised. Läbiviidud uurimusest nähtus, et „lesbiliste vanemate nais- või meessoost järeltulijad väitsid tunduvalt sagedamini, et tunnevad huvi samast soost isikute vastu, identifitseerivad end seksuaalvähemusena ja neil on olnud seksuaalkogemusi samast soost isikutega“.

Raporti sõnul viitavad tulemused, et lesbipaaride perre planeeritud lapsena sündinuil on suurem tõenäosus identifitseerida end seksuaalvähemusena kui nende eakaaslastel. Riiklik pikaajaline lesbiperede uurimus, millega tehti algust 1986. aastal ja mis on maailmas seni kõige kauem kestnud uurimus, mis vaatleb seksuaalvähemuste juures kasvavate laste arengut, küsitles täisikka jõudnud (20-tes eluaastates) lesbivanemate lapsi. Neilt küsiti seksuaalse atraktiivsuse, identifitseerimise ja käitumise kohta. Tulemusi võrreldi teise suure uurimuse (National Survey of Family Growth – USA sündimust ja peresid vaatlev pikaajaline uurimus) sama vanade vastajate tulemustega.

76-st küsitletud lesbipartneri lapsest identifitseeris end heteroseksuaalsena 70% naistest ja 90% meestest, samas kui traditsioonilises perekonnas kasvanud noorte täiskasvanute grupis oli sama protsent vastavalt 88% ja 98%.

Lesbivanemate lastest ütles 54% naistest ja 33% meestest, et vanuses 17-25 on neil olnud seksuaalkogemus samast soost partneriga; teises küsitluse osalejate puhul oli tulemus vastavalt 38% ja 9%.

Uurimuse eestvedaja dr Nanette Gartrell ütles NBC Newsile, et seksuaalse orientatsiooni põhjuste kohta leidub erinevaid teooriaid (nt hormoonid, geneetika, keskkond), kuid siiani viitavad kõik kogutud andmed, et ükski neist teguritest ei ole domineerival positsioonil.

Küsimusele, miks lesbide pojad või tütred kipuvad end sagedamini identifitseerima samasoolisena, vastas Gartell, et neil noortel võib olla avaram arusaam seksuaalsusest. „Neid kasvatasid vanemad, kes ei andnud hinnanguid ja tänu oma kasvukeskkonnale suudavad need lapsed paremini suhestuda oma tunnetega,“ ütles Gartrell.

Kommenteerides küllaltki suuri erinevusi meeste ja naiste vahel mõtlemas vaadeldud uurimuses, ütles Gartrell, et need tulemused kinnitavad varasemate uurimuste andmeid ja selle põhjuseks võib olla tõsiasi, et naised kogevad seksuaalset voolavust lihtsamalt kui mehed.