Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme Slava Ukrainist: selgus, et asi ujus prokuratuuris pinnale juba veebruaris

-
22.05.2023
Johanna-Maria Lehtme
© Riigikogu

Tänasel Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni istungil arutleti Slava Ukraini skandaali. Komisjoni esimees Mart Helme (EKRE) ütles, et Slava Ukrainiga ja selle endise juhi Johanna-Maria Lehtmega seotud probleemid olid teada juba enne valimisi.

„Ega prokuratuur kõiki oma tegevuse aspekte meile ei saanud avada, kuna tegemist on menetlusega ja menetluse üksikasju ei saa avalikkuse ette tuua. Aga see, mida me teada saime oli see, et tegelikult ujus asi pinnale juba veebruaris. Miks veebruaris midagi ei tehtud? Siin on kahtlusi üleval olnud, et seda seoses lähenevate valimistega, aga nii KAPO peadirektor kui ka prokuratuuri esindajad ütlesid, et kahtlused olid, aga neid tuli kõigepealt kinnitada ja materjali koguda. Seetõttu jäi keskkriminaalpolitseile ülesannete ja materjali edasiandmine alles peale valimisi. See on nende poolne selgitus,“ valgustas Mart Helme Postimehele.
Ta rääkis ka, et vilepuhuja Eestisse toomiseks peab Ukraina andma nõusoleku.

„Meid ikkagi huvitab see, et Eesti riik astuks omalt poolt samme ja ilmutaks initsiatiivi, et Tšernov Eestisse tuleks. Arvestades seda, et Ukrainas korruptsiooniga on olukord oluliselt keerulisem kui Eestis. Peale selle on see sõdiv riik, kus ressurss läheb palju rohkem mujale, kui tsiviilasjade peale,“ lausus Helme.

Öeldi nii, et Eestis otseselt neid inimesi, kellele konkreetne süüdistus esitada, veel ei ole. See tähendab, et ka Lehtme ei kuulu praegu inimeste hulka, kelle puhul oleks piisavalt materjali, et talle süüdistus esitada. „See on prokuratuuri väide,“ rõhutas Helme.