Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme soovib välja selgitada, kas MTÜ Slava Ukraini annetusraha eest võidi rahastada Johanna-Maria Lehtme ja Eesti 200 valimiskampaaniat

-
22.05.2023
Mart Helme

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Mart Helme (EKRE) saatis Riigikogu Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonile (ERJK) kirja, milles soovib teada, kas komisjon kaalub menetluse alustamist Johanna-Maria Lehtme ja Eesti 200 valimiskampaania rahastuse uurimiseks.

Helme juhtis tähelepanu, et MTÜ Slava Ukraini on alates 2022. aasta algusest kuni tänaseni kogunud annetajatelt kokku ligi 6,5 miljonit eurot, mis pidi minema Ukraina armee toetuseks ja humanitaarabiks rindepiirkonna tsiviilelanikkonnale.

„Ajakirjanduses ilmunud info kohaselt ei ole MTÜ Slava Ukraini kasutanud raha sihipäraselt. Väidetavalt on MTÜ-d juhtinud Lehtme ja temaga seotud inimesed lõiganud annetustelt isiklikku kasu. Vilepuhuja Oleksandr Tšernovi väitel oli Lehtme teadlik sellest, et Slava Ukraini rahad lähevad „vasakule“ ning Lehtme ise olevat viinud sularaha Ukrainast välja,“ ütles Helme.

Helme märkis, et Johanna-Maria Lehtme oli hiljutistel Riigikogu valimistel erakonna Eesti 200 suurim häältekoguja, pälvides Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosas 5251 valija usalduse.

„Seoses sellega soovin teada, kas ERJK on kaalunud menetluse algatamist, et teha kindlaks, kes annetajatest toetasid erakonda Eesti 200 rahaliselt valimiskampaanias ja kas nimetatud toetajatel võis olla mingi seos MTÜ-ga Slava Ukraini. ERJK asi oleks välja selgitada, kas osa MTÜ Slava Ukraini kogutud rahast võis jõuda Eesti 200 pangakontole eraisikute annetustena ning kas MTÜ-le annetatud raha võis leida kasutamist Johanna-Maria Lehtme või Eesti 200 valimiskampaanias,“ ütles Helme.