Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Kallas: me ei hakka Tallinna volikogus Reformierakonnaga kokku leppima

-
22.05.2023
MART KALLAS

Tallinna linnavolikogus ei suudeta Reformierakonna ja EKRE terava vastuseisu tõttu täita opositsioonile kuuluvat teise aseesimehe kohta. Keskerakond nõuab, et opositsioon lepiks kokku ühiskandidaadis, võimalik on ka teise aseesimehe koha kaotamine.

Esimest korda jäi Tallinna volikogul teine aseesimees valimata 20. aprillil, kui EKRE seadis lisaks Reformierakonna kandidaadile Sander Andlale üles ka oma kandidaadi, fraktsiooni esimehe Mart Kallase.

Reformierakond oli varem arvestanud, et nende kui suurima opositsioonifraktsiooni kandidaat on ka opositsiooni ühiskandidaat. Kallas ise põhjendas EKRE käiku olukorra muutumisega riigis peale märtsikuus toimunud valimisi ja uue koalitsiooni loomist.

“”Mingid kokkulepped, traditsioonid ega hea tava ei kehti enam. Ja kellega kokku leppida? Reformierakonnaga? Kes on Toompealt all-linna toonud laimamise, sildistamise, tühistamise, ja valetamise. EKRE ei ole kunagi lubanud toetada noorpoliitik Sander Andlat mingisuguses positsioonis,” lausus ta aprillis.

Teine katse teist aseesimeest valida tehti eelmise nädala neljapäeval, kuid taas tulemuseta. Reformierakond esitas seekord kandidaadiks Ivi Eenmaa, EKRE taas Mart Kallase.

Kuid asi pole ainult opositsioonis ja seal tekkinud tülis. Volikogu suurim fraktsioon, Keskerakond, kellele kuulub volikogu 79 kohast 39, põhimõtteliselt loobus hääletamast ning ilma nende häälteta teist aseesimeest valida ei saagi.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kalle Klandorf ütles ERR-ile, et nende soov on, et opositsioon leiaks ühiskandidaadi.

“Meie otsa ei ole põhjust vaadata.  Me loodame, et opositsioon suudab ühise kandidaadi ikkagi välja panna. Miks nad sunnivad meid valima kahe opositsioonikandidaadi vahel? Meie ootame ühte kandidaati, nagu see ikka aastate jooksul on olnud,” lausus ta.

Järgmisel neljapäeval minnakse uuele katsele, kuid EKRE ja Reformierakonna vastasseis tähendab, et ühiskandidaadi leidmine on põhimõtteliselt välistatud.

Klandorf pakkus välja, et kui EKRE ja Reformierakond ei suuda ühiskandidaadis kokku leppida, võiks leida kompromissi ja esitada teiseks aseesimeheks mõni samuti volikogus opositsioonis oleva Isamaa või Eesti 200 saadik, kes oleks tekkinud tülis neutraalsem valik.

Kallas ütles, et sellist varianti peab veel arutama. Keskerakonna käitumise kohta nentis ta vaid, et “eks nad naudivad seda, et opositsioon ei ole ühtne”.

Klandorf märkis ka, et kui opositsioon kompromissi ei leia, võidakse teise aseesimehe koht, mis aastaid tagasi volikogu otsusega loodi, samamoodi ka ära kaotada.

Kallase sõnul pole see idee vastuvõetamatu. Ta märkis, et teise aseesimehe roll oli nagunii ainult arupärimiste ajal volikogu töö juhatamine ja seegi töö kadus eelmisel aastal, kui hakati selle asemel korraldama volikogu infotundi. “Poliitiliselt on see (teine aseesimees) küll kõlav ametinimetus, aga ega sel praktiliselt väärtust pole,” lausus ta.

Tallinna linnavolikogu esimees on Jevgeni Ossinovski (SDE) ja esimene aseesimees Marek Jürgenson (Keskerakond).

Tallinna volikogus moodustavad koalitsiooni Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid, opositsioonis on Reformierakond, EKRE, Eesti 200 ning Isamaa.

Allikas: ERR