Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

KÜSITLUS: Enam kui pooled ootavad Kaja Kallaselt ebaadekvaatsete väljaütlemiste pärast vabandamist

-
23.05.2023
“Nüüd räägin ma teile elektrimolekulidest kahe Bangladeshi küla näitel!”
© UU

Ühiskonnauuringute Instituudi küsitlusel osalenud inimestest enam kui pooled leiavad, et peaminister ja Reformierakonna liider Kaja Kallas peaks opositsiooni suunal tehtud väljaütlemise pärast vabandama.

Küsitlus puudutas Kaja Kallase kriitikat opositsiooni suunal, kui peaminister võrdles opositsiooni tegevust Putini Venemaa ja Hitleri Saksamaaga. Antud küsimuse puhul arvas 55 protsenti vastajatest, et peaminister peaks, ning 33 protsenti, et ei peaks sõnavõtu pärast vabandama.

Koalitsiooni ja opositsiooni vastasseisu kohta küsiti veel, kas vastaja arvates oli opositsiooni korraldatud obstruktsioon ehk parlamendi töö takistamine riigikogus põhjendatud. 46 protsenti pooldas seda ja 40 protsenti mitte.

Kui üldine arvamus siin on laias laastus pooleks, siis opositsioonierakondade toetajate hulgas on toetus obstruktsioonile oluliselt suurem kui koalitsioonierakondade toetajate hulgas. Siiski on märkimisväärne, et ka umbes 18 protsenti Eesti 200 toetajatest, 28 protsenti sotsiaaldemokraatide toetajatest ning kaheksa protsenti Reformierakonna toetajatest leiavad, et see oli põhjendatud.

Lisaks paluti veel inimeste hinnangut demograafilise- ja kliimakriisi kohta ning vastajatele esitati järgmine küsimus, kumb on Eesti jaoks suuremaks probleemiks, kas madal sündimus või kliimasoojenemine? 66 protsenti vastas madal sündimus, 22 protsenti kliimasoojenemine ning 12 protsenti ei osanud sellele küsimusele vastata.

Kusjuures kõikide suuremate erakondade toetajate seas oli kõige rohkem vastajaid, kelle arvates on madal sündimus Eesti jaoks suurem probleem kui kliimasoojenemine. EKRE toetajatest pidas 89 protsenti madalat sündimust Eestile suuremaks probleemiks, Isamaa toetajatest 78, Keskerakonna toetajatest 70, Reformierakonna toetajatest 55, Eesti 200 toetajatest 54 ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetajatest 50 protsenti.

BNS