Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE tõusis Eesti kõige populaarsemaks erakonnaks

-
24.05.2023
Õhupallid
© UU

Eesti populaarseimaks erakonnaks on tõusnud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), tõrjudes valimiste järel pidevalt toetust kaotanud Reformierakonna teisele kohale.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab EKRE-t 24,4 protsenti, Reformierakonda 24,2 protsenti ja Keskerakonda 17,8 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

EKRE toetus on viimase kaheksa nädala jooksul tõusnud 7,8 protsendipunkti võrra, samal ajal on Reformierakonna toetus viimastel nädalatel püsinud 24 protsendi juures. Keskerakonna toetus on viimase kahe nädalaga tõusnud 1,3 protsendipunkti võrra.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 12,1 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 8,7 protsendiga ning Isamaa 7,3 protsendiga. Eesti 200 toetus langes nädalaga 1,3 protsendipunkti võrra ning viimase kuu ajaga on Eesti 200 oma toetusest kaotatud 3,3 protsendipunkti

Koalitsioonierakondi toetab kokku 45 protsenti ning opositsioonierakondi 49,5 protsenti vastajatest.

Tartu Ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul on Reformierakonna toetus viimastel nädalatel pärast kiiret valimistejärgset langust püsinud suhteliselt stabiilne, samas kui EKRE kasvutrend jätkub. “Võrreldes valimisteaegse madalseisuga on oma positsioone mõnevõrra parandanud ka Keskerakond, samas kui kolmanda opositsioonierakonna Isamaa toetuses suuremaid muutusi või trendi märgata ei ole. Pigem on erakonna toetus valimistest alates olnud väga kerges languses,” tõi Mölder esile.

Tema sõnul on seega opositsioonierakondadest selgelt võitnud ainult EKRE, kellel on praegu ilmselt õnnestunud enda selja taha mobiliseerida need, ennekõike meessoost ja eestlastest valijad, kellel juba oli arvestatav tõenäosus EKRE poolt hääletada, kuid kes valimistel selle mingil põhjusel tegemata jätsid.

Ka kahe ülejäänud valitsuserakonna toetus on olnud languses. “Sotside puhul on see langus nähtavasti praeguseks juba läbi, kuid Eesti 200 puhul võib see alles olla hoogu kogumas. Viimase kuu ajaga on nende nelja nädala koonreiting langenud enam kui kolm protsendipunkti ning eriti kiire on see langus olnud viimastel nädalatel. Kahe viimase nädalase tulemuse keskmine on erakonnal alla 10 protsendi,” ütles Mölder. “Seega on tõenäoline, et nende positsioon nõrgeneb ka järgmisel nädalal. Erakonna sisenemine poliitikasse ei ole kulgenud viperusteta.”

Kui Riigikogu valimised peaksid toimuma praegu, siis saaks EKRE sellises riigikogus 28 kohta, Reformierakond 27 kohta, Keskerakond 19 kohta, Eesti 200 12 kohta, sotsiaaldemokraadid kaheksa kohta ning Isamaa seitse kohta. Praegustel opositsioonierakondadel oleks sellises riigikogus 54 kohta ning praegustel valitsuserakondadel 47 kohta. (BNS)