Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Slava Ukraini maksis IC Constructionile kopsakat vahendustasu

-
25.05.2023
Enne tõe väljaselgitamist Johanna-Maria Lehtme osas pole lootagi, et Slava Ukraini saab usaldatavaks organisatsiooniks.
© UU

Veel üks jama! MTÜ Slava Ukraini sõlmis mullu augustis IC Constructioniga lepingu, mille kohaselt kohustus Eesti mittetulundusühing hüvitama abisaadetiste Ukrainasse viimise teenuseid. Lepingu alusel esitas Ukraina ettevõte esialgu Slava Ukrainile arveid summas 5980 eurot kuus, tänavu jaanuariks kasvas summa juba 7000 euroni.

Eelmise aasta 11. augustil Slava Ukraini ja IC Constructioni vahel Lvivis sõlmitud lepinguga kohustub Slava Ukraini hüvitama Ukraina ettevõtte teenuseid, mis on muu hulgas seotud erinevate transporditeenustega.

Näiteks pidi IC Construction leidma vedajad ja sõlmima lepinguid kauba transportimiseks, maksma transpordimakse, korraldama kauba ladustamise, tollideklaratsioonide korda ajamise ning kauba kaalumise ja pakkimisega seotud üksikasju.

Märtsis, kui kerkisid üles Slava Ukraini raha väärkasutuse kahtlused, otsustas MTÜ nõukogu tellida finantsauditi ja revisjoni ning ühtlasi peatati kuni auditi tulemuste selgumiseni väljamaksed Ukraina koostööpartneritele.

ERR uuris MTÜ Slava Ukraini juhatuse ainsalt liikmelt Marika Priskelt, kas selle lepinguga makstud summa oli puhtalt vahendustasu, kui palju Salva Ukraini selle lepingu alusel IC Constructionile raha kandis ja kas vahendustasu maksti ka MTÜ esimesele Ukraina partnerile All For Victoryle, kuid Priske ei pidanud võimalikuks neile küsimustele vastata.

ERR-il ei õnnestunud Slava Ukraini asutajat ja endist juhti Johanna-Maria Lehtmet kommentaari saamiseks tabada.

Aprillis tuli avalikuks, et MTÜ Slava Ukraini kandis 1,5 miljonit eurot Eestist kogutud annetusi oma Ukraina koostööpartneri juhtidega seotud erafirmale IC Construction, millel on ilmselt fiktiivne omanik ja selle ainus tegevus oligi seotud Eesti MTÜ-ga. Ukraina ettevõtte eelmise aasta kasum oli 250 000 eurot.

Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Marie Lehtme sai eelmisel aastal oma tegevuse eest rohkelt tunnustust ning valiti 5. märtsil Eesti 200 kandidaadina selle erakonna suurima häältesaagiga riigikogusse.

Ukraina riiklik juurdlusbüroo alustas kohtueelset uurimist 24. märtsil ning kriminaalmenetlust alustati kahe paragrahvi alusel: vara omastamine ning humanitaarabi ja heategevuslike annetuste kasutamine tulu saamise eesmärgil. Juhtumit uurib riiklik juurdlusbüroo, kuna asjasse on kaasatud ametnikud, prokuratuur teeb järelevalvet.

9. mail teatas ka Eesti prokuratuur, et alustas kriminaalmenetlust, uurimaks MTÜ Slava Ukraini Ukraina toetuseks kogutud raha kasutamist.

19. mail andis Lehtme teada, et astub Riigikogu liikme kohalt tagasi.

 

Allikas: ERR