Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Valge: Kaja Kallas libiseb arvudega manipuleerides tõsisest probleemist üle

-
26.05.2023
Jaak Valge

Kaja Kallas teatas eilsel valitsuse pressikonverentsil justkui oleks EKRE esitanud valesid andmeid mobilisatsioonialuste ukraina meeste Eestisse saabumise statistikasja pani kõrvale enda omad. Loomulikult valetas Kaja Kallas ajakirjanike ees EKRE-t hurjutama asudes taas.

EKRE väitis, et Ukraina sõjapõgenike seas on 18-60 aastaste meeste osakaal sellevanuste hulgas 55 protsenti. Need andmed on saadud siseministeeriumist.

Kaja Kallas ütles pressikonverentsil, et see on vale: „Kõigist siia saabunud Ukraina sõjapõgenikest 18-60 aastaste meeste osakaal on oluliselt madalam ja kindlasti ei ole see kasvav, vaid vastupidi, see on kahanev. Need numbrid ma eile ka esitasin, ei hakka neid siin üle lugema.”

Peaminister pidas silmas üleeile Riigikogus toimunud EKRE arupärimist, kus käsitleti Ukraina mobilisatsioonikohuslastele ajutise ja rahvusvahelise kaitse andmist Eestis.

EKRE saadik Jaak Valge väitis, et värskete andmete kohaselt, mis kajastavad perioodi selle aasta algusest kuni 21. maini, tuli meile 6616 Ukraina päritolu isikut, kes deklareeris piiril oma Eestisse jäämise: “18–60 aastaste meeste osakaal oli nende hulgas 42% ja kõigist 18–60 aastastest oli see osakaal 55%.”

Jaak Valge: „Täpselt nii see on, mina arvutasin osakaalu 18-60 aastastest, nagu ka väitsin, ega eksinud. Juuresolev tabel kajastab Eesti-Vene ja teiste piiripunktide kaudu Eestisse Ukrainast saabunuid ja siiajäämise deklareerinuid. Periood niisiis aasta algusest kuni 21. maini. Selles tabelis ei ole üle lõunapiiri tulnuid, nii et tegelik Eestisse tulnute arv on märksa suurem.“

Peaminister aga väitis sama arupärimise juures, et 2022. aasta sügise alguses saabus keskmiselt 866 meessoost Ukraina sõjapõgenikku, aga selle aasta kevadel keskmiselt 204 ehk siis see on vähenenud.

Valge selgitab tabeli näitel, et aasta algusest kuni 21. maini on Eestisse saabunud ja Eestisse jäämise deklareerinud 2763 Ukraina 18-60 aastast meest. „No kohe kuidagi ei saa olla, et keskmiselt 204 kuus, vaid see arv on umbes kolm korda suurem. Isegi üle lõunapiiri tulnuid arvestamata, mille arvu me ei tea. Tegelikult on Ukraina mobilisatsioonikohuslaste suurearvuline Eestisse tulek ja neile siin ajutise ja rahvusvahelise kaitse andmine ülitõsine probleem nii Eestile kui Ukrainale. Kahju, et peaminister sellest arvudega manipuleerides üle libiseda kavatseb,“ nentis Valge.

 

Allikas: siseministeerium