Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vaktsineerimisest keeldunud kiirabitöötajad said ringkonnakohtus võidu

-
27.05.2023
Kiirabitöötajad
© Uued Uudised

Tallinna ringkonnakohus jättis reedel õiguse Tallinna Kiirabi 15 endisele töötajale, kes vabastati töölt põhjusel, et nad ei olnud ennast koroonaviiruse vastu vaktsineerinud.

Ringkonnakohus tühistas osaliselt Harju maakohtu mullu 23. septembril langetatud otsuse ja muutis töötajatele ebaseadusliku töölt vabastamise eest väljamõistetud hüvitist, kirjutab Postimees.

Kohus mõistis 11 hageja kasuks välja hüvitise kolme kuu keskmise töötasu ulatuses ja kolme hageja kasuks nelja kuu keskmise töötasu ulatuses. Tallinna Kiirabi peab lisaks maksma väljamõistetud töötasu pealt viivist. Ühe hageja apellatsioonkaebus jäi rahuldamata.

Kohus määras ka, et menetluskulud maa- ja ringkonnakohtus tuleb jätta 75 protsendi ulatuses Tallinna Kiirabi kanda, ülejäänud menetluskulud jäävad hagejate endi kanda. Ühe isiku hagis kostja vastu menetluskulud nii maa- kui ringkonnakohtus jäid tema enda kanda.

Kohtu otsus ei ole jõustunud, kassatsiooni võib esitada riigikohtule 30 päeva jooksul.

Apellatsioonimenetluses vaidlesid pooled jätkuvalt selle üle, kas töölepingute erakorraline ülesütlemine on kehtiv ning kas ja millises ulatuses kostjal on kohustus maksta hagejatele hüvitist. Poolte vahel oli vaidlus selles, kas tööandja võib ühepoolselt muuta töösuhte jooksul ametijuhendit.

Maakohus leidis, et ametijuhendi muutmine eeldas poolte kokkulepet. Ringkonnakohus leidis, et poolte kokkuleppeta tööandja poolt ametijuhendi muutmine töösuhte jooksul ei muuda muudetud ametijuhendit töötaja jaoks õiguslikult siduvaks. Seega ei andnud ametijuhendi muutmine alust töölepingu lõpetamiseks. Maakohus leidis ka, et vaktsineerimiskohustuse kehtestamine ei olnud seaduslik. Ringkonnakohus nõustus maakohtu seisukohaga.

Ringkonnakohus märkis, et põhiseaduse paragrahvi 11 järgi tohib õigusi ja vabadusi piirata ainult kooskõlas põhiseadusega. Need piirangud peavad olema demokraatlikus ühiskonnas vajalikud ega tohi moonutada piiratavate õiguste ja vabaduste olemust. (BNS)