Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: Eestis pole kunagi juhtunud seda, et suure reformi käigus kulud väheneks

-
06.06.2023
EKRE esimees Martin Helme.
© Uued Uudised

Esmaspäevasel Riigikogu istungil toimus 2023. aasta riigieelarve seaduse muutmise seaduse eelnõu (214 SE) esimene lugemine, millel esinenud rahandusminister Mart Võrklaev rääkis, kuidas valitsus kavatsevat kokku hoida. EKRE saadikute poolelt sai minister kuulda kõva kriitikat, eriti nn kliimaministeeriumi osas.

Varro Vooglaid: “Minul on kuidagi keeruline aru saada isegi sellest ministeeriumi nimest – kliimaministeerium. Ma jäin mõtlema, et kas see ei ole kuidagi ebaproportsionaalne? Kas see kliimateema on tõesti selline teema, mis väärib mitte ainult eraldi ministeeriumit, vaid väärib lausa erinevate ministeeriumide liitmist selle kliimaministeeriumi alla? Ja kuidagi veider on selle proportsionaalsuse peale mõeldes ka see, et meil ei ole rahvastikuministeeriumit ega rahvastikuministri portfelli olukorras, kus meil on kõigi aegade vist kõige suurem rahvastikukriis praegu, aga samal ajal me asutame kliimaministeeriumi. See on esimene asi. Ja teine asi, kas ei ole selles mõttes ebaproportsionaalne võimu ja raha jaotamise proportsiooni silmas pidades. Kas kliimaministrist ei kujune selline isik, kellel on praktilist võimu isegi rohkem kui peaministril?”

Henn Põlluaas: “Mulle tundub, et te ajate siin Riigikogule lihtsalt häma. Te ju teate väga hästi, mida tähendab kolme ministeeriumi likvideerimine ja kokkulöömine. See tähendab kümneid tuhandeid kõikvõimalikke lepinguid, mis tuleb ümber vormistada notariaalselt ja nii edasi ja nii edasi. See ei ole sugugi lihtsalt nii, et teeme plõksust ära ja see ei maksa midagi, eriti kui meil kõigil on värskelt meeles, kui palju maksis haigekassa ümbernimetamine tervisekassaks. Seal ei olnud mingisuguseid kolimisi, mingisuguseid tööülesannete muutmisi, mingisugust sisulist muutust ei toimunud, vahetati ainult nimi ära ja see maksis üle miljoni euro. Ja te tahate öelda, et see kolossaalne muutus on umbes samas suurusjärgus?”

Helle-Moonika Helme: “Me teame, et ministrite ja riigijuhtide puhul on äärmiselt oluline laitmatu maine, aga nüüd antakse terve miljard Kristen Michalile, kes on omal ajal vahele jäänud erakonnale kilekotis sularaha vahendamisega. Mina siis küsingi: kuidas me võime kindlad olla, et tema juhitud ministeerium, millel on eelarve tervelt miljard, ei hakka jälle vahendama teatud viisidel Reformierakonna kaukasse neid riigieelarvelisi vahendeid, näiteks?”

Siim Pohlak: “Kui te siin viitate, et varem on elatud üle jõu ja mida kõike, üle võimaluste ja kõike, mida on tehtud, neid peab parandama hakkama, siis ma saan aru, et te räägite endisest rahandusministrist Annely Akkermannist ja eelmisest Reformierakonna valitsusest. Rahandusminister ütles ju selgelt peale valimisi, et eelmist valitsust moodustades oli täielik teadmine, et defitsiiti suurendatakse ja kuludele otsitakse kate peale valimisi. Ehk lasite eelarve miljardiga miinusesse ja nüüd siis üritate seda olukorda päästa ja süüdistate kunagist valitsust selles, et seal mingid probleemid on. See on puhtalt teie enda eelmise valitsuse kätetöö, see miinus praegu ja eelmiste valitsuste sildistamine ja süüdistamine on täiesti kohatu siinkohal.”

Martin Helme: “Jutt sellest, et ühe või teise riigiasutuse reformimine toob paari aasta pärast miljoni või pooleteistmiljonilise kokkuhoiu, andke andeks, selle jutuga püütakse puhta lolle. Ei ole veel juhtunud Eestis, mitte kunagi ei ole veel juhtunud, et suure reformi käigus kulud väheneks, ei pikas plaanis, lühikeses plaanis, keskpikas plaanis, mitte kunagi. See on ilus reklaamtekst, mis sinna juurde pannakse, et kui me nüüd midagi ümber korraldama, siis pärast on vähem kulusid. Aga algul loomulikult reform nõuab raha. Kulud on alati, kulud on eespool ja pärast see kokkuhoid jääb lihtsalt tulemata.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid