Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kasimata suuga Kaja Kallas suudab infotunnis alati üllatada ja tavaliselt mitte meeldivalt

-
07.06.2023
Kaja Kallas
© UU

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis heitsid mitmed saadikud peaministrile ette parlamendisaadikute nimetamist klounideks ja seda lausa tehnoloogiakonverentsil. Kaja Kallas väitis, et olevat nalja teinud, kuigi saadikud tema väljaütlemisi silmas pidades nii ei arvanud.

Kaja Kallase “tarkuste” juurde: “Trollimine, veiderdamine on see, mida klounid teevad. Kui te vaatate õigekeelsussõnaraamatut, siis trollimine, veiderdamine – see on põhimõtteliselt klounaad.” (Helir-Valdor Seederile.)

Vähemalt trollimise kohta ütleb ÕS siiski muud: “Leitud 1 artikkel. tr`ollima <28: tr`ollida, trollin> võrgukeskkonnas trollina tegutsema”.

Kaja Kallas rääkis enda ja Riina Sikkuti kohta: “Mina pean lugu heast huumorist ja viskan nalja. Alati kõik ei naera, aga näiteks Riinal on väga head naljad. Ta suudab hea naljaga võtta igasuguseid pingeid maha.”

Peaminister väitis: “Ei, mina mitte kuidagi ei mõnita Riigikogu liikmeid, vastupidi, mul on väga suur austus Riigikogu liikmete suhtes.” (Samas ütles Tanel Kiigele: “Lihtsalt hästi huvitav, kui ma teid kuulasin, kuidas te nii-öelda süsteemi seestpoolt õõnestasite.”)

Selle peale vastas Varro Vooglaid: “Olen ise kuulnud, kuidas võrdlete parlamendi opositsiooni tegevust siin Hitleri ja KGB meetodite kasutamise ja kõige sellisega. Minule ei vaata siit vastu mingisugune eriline austus parlamendi vastu. /…/ on teatud piirangud naljategemisega seonduvalt, mis kohalduvad peaministrile, inimesele, kes on peaministri ametis ja kes räägib Eesti Vabariigi põhiseaduslikest institutsioonidest – naeruvääristada parlamentaarses demokraatia ideaalist lähtuvas riigis Riigikogu, see ei ole kohane, see ei ole vist kohane peaministrile.”

Kaja Kallas üritas teemast pääseda ka Ukraina abiga: “Eesti riik on küll valmis, kui põhiline teema, mis Riigikogus täna on, on see, et mina tegin ebaõnnestunud nalja. Ma tulen siia Riigikogu ette ja ma loodan, et me arutame neid väga tõsiseid väljakutseid, mis meil on, mitte seda, et mina ühes sellises lõbusas formaadis teen nalja, mis ma saan aru, et teile ei meeldi. /…/  väljakutsed on meil hoopis teises kohas. Vaadata, kuidas tegelikult liiguvad asjad sinnapoole, et Ukraina võiks justkui kokku leppida, samal ajal sisuliselt Venemaa kasutab massihävitusrelva, kui ta sellist üleujutust korraldab. See on maailm, kus me elame ja need on need probleemid, millega me peame tegelema, et oma vastupanuvõimet kasvatada, et oma kaitset tegelikult suurendada.”

Riigikogu infotund tähendab siiski ministrite aruandmist oma tegevuse kohta, Kahhovka tammi purustamist Vene okupantide poolt arutatakse hoopis teistes kohtades.

Martin Helme nentis lõpetuseks:  “Kaja Kallase retoorika, tema nii-öelda naljad, viivad meid totalitaarsesse ühiskonda.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid