Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peaministri “majandusloogika”: maksud ei tõuse, nad lihtsalt tulevad kasvanud kuludele teiselt poolt vastu

-
07.06.2023
Kui peaministri suu suitseb…
© Erki Evestus

Peaminister Kaja Kallas on tuntud selle poolest, et koroonat hindab ta Bangladeshi külade näite varal, elektrihinda soomlaste kombe järgi hoida jooke lumehanges, elektrit mõõdab ta molekulides… ja üha uued “majandusteadmised” lisanduvad.

Riigikogu infotunnis küsis EKRE saadik Helle-Moonika Helme: “Eesti jaekaubanduse mahu kukkumine oli aprillis Euroopa Liidu üks suurimaid. Eesti majanduse langus oli esimeses kvartalis laiaulatuslik, ütleb Statistikaamet. Liikmesriikidest langes enim Eesti tööstustoodang, taas kord Euroopa Liidu kõige halvem tulemus. Teie valitsuse laastamistöö on viinud meid näitajatelt täiesti põhja. Inflatsioonis me olime kaua esimesed, energiahindade osas samuti ja nüüd on loogiline, et ka tööstustoodang on languses. Need on seotud asjad ja selle nimi on riigi konkurentsivõime. Valitsus on aga, nagu me näeme, vaid jälgimas asjade kulgu ja surumas ettevõtjaid ja inimesi põlvili üha uute maksudega. Ma küsingi, mis plaan teil on, et ettevõtlus on vabalanguses, majandus on vabalanguses. Kas tõesti ainuke plaan on maksutõusud, mis tapavad otseselt ja kaudselt sedasama majandust? Kui raha ei tule majandusest, siis kust see tuleb?”

“Tulles teie küsimuse juurde, siis esiteks maksukoormus ei tõuse. Kui te vaatate kõiki neid samme, mis me teeme, siis see maksukoormus jääb sinnasamasse vahemikku, kus ta on olnud. Lihtsalt meie kulutused on niivõrd palju kasvanud, et see protsentuaalselt siis peab tulema ka teiselt poolt vastu. Majanduslangus oli tõepoolest esimeses kvartalis püsivhindades 3,2% ja jooksevhindades kasvas SKP 9,3%, ehk siis tegelikult teist kvartalit järjest tuli suurim positiivne mõju põllumajandusest ja suurel osal toetas majandust ka kutseteadus ja tehnikaalane tegevus,” vastas Kaja Kallas.

Helle-Moonika Helme nentis: “Sellest loogikast küll keegi eriti aru ei saa, et maksud tõusevad, aga maksukoormus ei tõuse. Eks see on hea, kui teie sellest aru saate. Ka rahandusminister Võrklaev, kes meile siin teie maksueelnõusid käis tutvustamas, ütles selge sõnaga, et maksukoormus tõuseb, sest maksud tõusevad. Kuidas siis tegelikult on? Te võiksite vähemalt omavahel retoorikas kokku leppida, kui tahate suurelt hämada.”

Allikas: stenogrammid