Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paul Oja: arenguabist ei saa Soome võimukõnelustel üle ega ümber, otse läbi ka mitte

-
07.06.2023
Võimukõnelustel Soomes.
© Scanpix

Soome koalitsiooninõupidamistel näikse kõige hullem küsimusemürakas olevat endiselt Soome abi arengumaadele.

Kui Eesti poliitikas on kombeks rääkida „punastest joontest“, siis soomlastele meeldib rohkem kasutada kujundit „piir tuleb vastu“. Praegune olukord hakkab meenutama kahe piirivalvuri kukepoksi.

6. juuni hommikul ütles Rootsi Rahvapartei (RKP) esimees Anna-Maja Henriksson ajakirjanikele, et arenguabi küsimus on „eriti keeruline“. Kärpida tuleb ilmselt palju, kuid kõigel on piir. „Mida rohkem tuleb raskeid küsimusi, seda selgem on, et kusagil on ka meie jaoks piir.“

7. juuni hommikul teatas Põlissoomlaste esimees Riikka Purra ajakirjanikele, et nüüd on töölaual kompromissettepanek arenguabi kärbetest, mis rahuldab küll põlissoomlasi, kuid mitte kõiki arutelus osalejaid. Ilta-Sanomate reporter Olli Waris järeldas sellest, et rootslased ei ole ettepanekuga ikka rahul, arenguabi tahetakse RKP arvates ikka liiga palju kärpida.

„Meilgi on oma piir, ja see piir on nüüd laual,“ kommenteeris Riikka Purra arenguabi küsimust.

Samal hommikul väitis esimees Henriksson arenguabi kärbete ettepaneku kohta: „Sellega, mis meile on esitatud, on meil küll raske soostuda. Kui käivad läbirääkimised, siis tuleb leida lahendus, millega kõik võivad nõus olla. Tihti on kõige parem lahendus see, mille tõttu kõik osalejad on ühepalju pettunud.“

7. juuni pärastlõunal teatas nõupidamiste eestvedaja, Koonderakonna esimees Petteri Orpo ajakirjanikele, et sellel nädalavahetusel toimub RKP parteikoosolek, ja valitsusprogramm peaks saama vormistatud järgmisel nädalal.

Ilta-Sanomat kommenteerib, et viimati nähti valitsuse moodustamisega niipalju vaeva pärast 2011. aasta valimisi. Toona tuli Suure Põmakaga Eduskunda hulk Põlissoomlaste erakonna liikmeid. Kui aga valitsuse moodustamiseks läks, siis selgus, et peagi on ees majandusabi pakettide korraldamine Kreekale, mis praktiliselt tähendas Soome maksumaksjate raha kühveldamist suure labidaga läbi kõrvuni võlgades Kreeka Saksa pankade varakirstudesse.

Põlissoomlaste esimees Timo Soini leidis, et selle plaani takistamiseks jääb tema erakonna vägi väheseks, ja otsustas, et seda mängu põlissoomlased kaasa ei tee. Nii pidi tookordne valimiste võitja, Koonderakonna esimees Jyrki Katainen, juhtima kuue ülejäänud parlamendipartei läbirääkimisi, et niinimetatud sixpacki enamusvalitsust kokku saada. Homme, 7. juunil, on Orpo juhitud koalitsioonikõnelused kestnud sama kaua kui Kataise omad 2011. aastal.

Rootslaste olukorda kommenteerib Olli Waris: „Vaevalt keegi tõsimeeli usub, et RKP koalitsioonikõnelustelt minema kõnniks, kui kõnelused kestavad juba kuuendat nädalat. Selleks on lihtne põhjus: võim.“

Teisal märgitakse, et Anna-Maja Henrikssonist saab lähipäevil kõige kauem ametis olnud justiitsminister Soome ajaloos.

Waris jätkab: „Võimu hinnaks aga on raske valitsusperiood. Vastasseis põlissoomlastega jääb kestma püsivalt“.

Olulisi uudiseid on tõenäoliselt oodata siis, kui RKP parteikoosolek Tamperes läbi saab. Aadelkonna hoones aga töö jätkub.

Paul Oja, Uued Uudised Soomest