Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

USA kasvab soomuutmisravi piiravate osariikide arv, viimati ühines nendega Texas

-
08.06.2023
Noored ei tohiks igatseda sellist välimust ja tulevikku.
© Scanpix

Ameerika Ühendriikides on juba 18 osariiki piiranud ametlikult alaealiste ligipääsu nn soomuutmisravile, s.t puberteeti blokeerivale ja hormoonravile, soomuutmislõikustele jms. Möödunud nädalal allkirjastas sellise seaduse ka Texase osariigi kuberner. Seadus jõustub 1. septembrist 2023. Sellega saab Texasest kõige suurema rahvaarvuga osariik, kus nn soomuutmisravi alaealistele piiratakse.

Erinevad LGBTQ+ organisatsioonid on juba teatanud, et lähevad seaduse vastu kohtusse. Nende sõnul takistab seadus transsooliste noorte ligipääsu meditsiiniliselt vajalikule ravile. „[Seadus] takistab alla 18-aastastel transsoolistel isikutel ligipääsu ainsale tõenduspõhisele soodüsfooria ravile ja võtab ära tegevusloa arstidelt, kes pakuvad oma patsientidele abi, mida nad peavad meditsiiniliselt vajalikuks,“ seisab organisatsioonide pressiteates. „Texase juristid on ignoreerinud transnoorte, nende perede ja meditsiiniasutuste hoiatusi seadusega kaasnevate kahjude kohta.“

Alaealiste soomuutmisprotseduuride piiramise seadus jõudis Texase kuberneri lauale mai keskel ja selle allkirjastamisega järgis ta Florida ning mitmete teiste, peamiselt vabariiklaste juhitud osariikide eeskuju. Ühtlasi selgus The Human Rights Campaigni poolt läbiviidud uuringust, et enam kui pooled USA osariigid on kas juba võtnud vastu või plaanivad võtta vastu lastele suunatud nn soomuutmisravi keelustamise seaduse.

Enne seaduse allkirjastamist üritas Texase peaprokurör Ken Paxton viia läbi uurimist Austini lastekliinikus (Dell Children’s Medical Center), et teha kindlaks ega haiglas ei viida läbi laste ebaseaduslikke „soomuutmisprotseduure“. Uurimist ei õnnestunud lõpule viia.

Texase osariigi esindajatekoja liige Tom Oliverson ütles Texas Tribune’ile, et seadus on koostatud võimalikke kohtuvaidlusi arvesse võttes ja neid ennetades, seega ei ole seaduse tagasivõtmine tõenäoline. „Texase lastel on nüüd ametlik kaitse soodüsfooria kahjuliku, meditsiiniliselt eksperimentaalse ja kirurgilise ravi eest,“ kirjutas Oliverson Twitteris.

Allikas: Townhall