Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikogule anti üle 23 748 allkirja reformierakondliku laste arvelt kärpimise vastu

-
09.06.2023
Riigikogu hoone. Pilt on illustratiivne.
© UU

Laste arvelt kärpimise vastane ühisavaldus kogus 23 748 allkirja, mille andis neljapäeval riigikogu juhatusele üle Eesti Lasterikaste Perede Liidu president.

Kohtumisel selgitas liidu esindaja veelkord, et kiirustatult ja mõjuanalüüsideta tehtud perehüvitiste kärped löövad valusalt nii lapsi, nende vanemaid kui sündimust järgnevatel aastatel.

Rahvaalgatus.ee lehel läbiviidud ja kõiki Eesti lapsi puudutav avaldus kogus viimaste aastate allkirjakogumiste rekordi. Ühisavalduses paluti riigikogul peatada suurperede toetuse kärpeplaan, säilitada hetkel kehtiv perehüvitiste kord, võrdsustada lastetoetused, lisada indekseerimine kõigile lastetoetustele ning säilitada tulumaksuvabastus alates teisest lapsest, lisaks taastada tulumaksuvabastus ka pere esimese lapse eest.

„Meie liitu kuulub 3300 perekonda, selle taustal ligi 24 000 allkirja näitavad, et laste ja perede arvelt kärpimine ei tee muret üksnes meie liikmetele ja suurperedele,“ märkis Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Aage Õunap. „Meie initsiatiiv puudutab iga Eestis kasvavat last ja seetõttu oleme veendunud, et kiired kärped igasuguste mõjuanalüüsideta löövad valusalt nii lapsi, nende vanemaid kui sündimust järgnevatel aastatel,“ ütles Õunap kohtumisel.

Eestis on 161 918 perekonda, kus kasvab 271 162 lastetoetust saavat last. Valitsus kavatseb kiirkorras ja mõjuanalüüsideta kärpida lasterikaste perede toetusi ning pöörata tagasi perehüvitiste süsteemi täiendused, kaotada täiendava tulumaksuvabastuse kahe ja enama lapse korral ning tõsta ja kehtestada erinevaid makse.

Peresid ja lapsi puudutav seaduseelnõu läheb riigikogus teisele lugemisele järgmisel nädalal. „Loodame, et riigikogu suudab asja arutada sisuliselt, näeb vajadust diskussiooniks ja analüüsideks ning jätab kiirustades tehtud otsuse jõustamata,“ lausus Eesti Lasterikaste Perede Liidu juht. (BNS)