Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ungari peab Euroopa Liidu “põgenikereformi” vastuvõetamatuks

-
09.06.2023
Ungari on rajanud massimigratsiooni vastu piiritara ja nüüd soovib EL, et ta maksaks põgenike tervitajate kulud kinni.
© Scanpix

Ungari teatas reedel, et peab vastuvõetamatuks Euroopa Liidu kokkulepet, millega muudetakse asüülitaotlejate ja migrantide vastuvõtmise reegleid.

“Brüssel kuritarvitab oma võimu. Nad tahavad migrante jõuga Ungarisse ümber paigutada. See on vastuvõetamatu, nad tahavad muuta Ungari jõuga migrandiriigiks,” kirjutas peaminister Viktor Orbán Twitteris.

EL-i siseministrid jõudsid neljapäeval Luksemburgis kokkuleppele ühenduse reeglite läbivaatamises, et varjupaigataotlejate ja migrantide vastuvõtmist “õiglasemalt” jagada.

Kokkulepe nõudis EL-i riikide enamuse heakskiitu, mis pidid esindama vähemalt 65 protsenti liidu elanikkonnast.

Neljapäeval esitatud ettepanekus nõutakse EL-i riikide üksteise kohustuslikku aitamist.

EL-i Lõuna-Euroopa riigid on eeskätt huvitatud varjupaigataotlejate jagamises, sest enamik neist siseneb ühenduse välispiiril asuvatesse riikidesse nagu Kreeka ja Itaalia.

Riikidel, kes keelduvad teistelt varjupaigataotlejaid üle võtmast, kasseeritakse iga isiku kohta 20 000 eurot Brüsseli hallatavasse fondi.

Poola ja Ungari hääletasid selle ettepaneku vastu. Bulgaaria, Malta, Leedu ja Slovakkia jäid erapooletuks.

“EL võtab liikmesriikidelt õiguse öelda, kes elab nende territooriumil,” ütles Ungari asesiseminister Bence Rétvári reedel riiklikule uudisteagentuurile MTI.

Tema sõnul lubab uus jaotusmehhanism “põhimõtteliselt illegaalsetel migrantidel ja inimkaubitsejatel, kes nad Euroopasse toovad, ise otsustada, kes hakkab Euroopas elama”.

Rétvárit pahandas ka see, et mõned ettepanekud jagati neljapäeval välja mõni minut, kõige rohkem pool tundi enne hääletust.

“Rändemeelsed valitsused survestasid teisi liikmesriike ettepanekuid heaks kiitma,” ütles ta. (AFP-BNS)