Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Wesse Allik: Nõmme ristmiku projekteerijad tõestasid, et vaja on kahetasandilist väljakut

-
19.10.2017
Laadime sisu...

18. oktoobri õhtul tutvustati Nõmme Maja aulas kohalikele elanikele Nõmme keskuse ristmiku eskiislahendust. Enamust kohaletulnuist tegi pakutav lahendus pahaseks, sest see ei lahenda ühtegi probleemi, küll aga põhjustab ohtralt uusi ja ületamatuid takistusi.

Projekti tutvustati Nõmme LOV linnaosavanema Tiia-Liis Jürgensoni ja Teedeprojekt OÜ projektijuhi Erik Baumani eestvedamisel. Üsna mitmel korral vabandasid projekteerijad, et neile seatud raamistiku tõttu polnud võimalik neil ühte või teist asja hästi lahendada, õigustades sel moel, et miks lahendus nii mõneski osas kehv välja kukkus. Pärast esitluse lõppu anti kohale tulnud nõmmekatele võimalus esitada küsimusi ja avaldada oma arvamusi.

Mida enam arutelu edasi läks, seda rohkem kerkis üles aina uusi ja uusi probleeme, mida Nõmme keskuse ristmiku uus eskiislahendus põhjustab. Näiteks Nõmme päästekomando esindaja tõi välja, et uue lahenduse järgi muutub väljapääs Nõmme keskuse ristmikult veelgi keerulisemaks, samas kui väljakutseid on väga palju.

Nõmme Turu vastas asuva korterelamute esindaja aga tõi esile, et plaanitava lahenduse järgi sulustatakse täielikult sissepääs nii korterelamutele kui nende all asuvatele äridele.

Tuli välja, et Nõmme ristmiku läbilaskevõime ongi projekteeritud väiksemaks kui see täna on, millele lisas vürtsi, et lisaks on kavandatud mitu täiendavat fooriga ülekäiku, mis veelkord omakorda aeglustavad liiklust.  Väga probleemne Nõmme raudteeülesõit, kus jalakäijatel puudub Kõue peatuste pool igasugune pääs üle raudtee aga on jäetud täielikult lahenduseta. Jaama tänava ja Pärnu maantee ristmikule on planeeritud ohutussaareke, tänu millele jääb enne raudteeülesõitu üks sõidurida veel vähemaks, mis omakorda suurendab oluliselt ummikuid Nõmme keskuses.

Peibutusparte Nõmme enam ei huvitanud

Tähelepanuta ei saa jätta, et kohale ei tulnud pea ühtegi Nõmmelt värskelt Tallinna uute linnavolikogusse valituks osutunud isikut. Kõigest nädalapäevad tagasi jagas sotsialist Rainer Vakra Nõmme keskuses usinasti punaseid pastakaid ja sama tegid mitmete teiste erakondade tõmbenumbrid. Paraku neid isikuid aga Nõmme kõige olulisema küsimuse arutelul kohal polnud. Meeldivaks erandiks oli Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Nõmme esinumbrina Tallinna Linnavolikokku valitud Wesse Allik. Kohal olid ka valimistel osalenud, kuid mandaadita jäänud Ülle Mitt, Tiit Kruusalu (Vaba Tallinna Kodanik) ja mõned teised. Selle valguses on ilmne, et kehtiv valimissüsteem on kohaliku elu pärssiv, võimaldades kandideerida neil, kellele tegelikult kohalikud küsimused korda ei lähe.

Projekteerijatele tuleks anda uus võimalus ja raamistik

Wesse Allik sõnul tõestasid projekteerijad väga veenvalt, et Nõmme keskus vajab kahetasandilist lahendust, ilma milleta ei ole ühtegi keskusega seonduvat probleemi kompleksselt ning ilma uusi ja suuremaid probleeme põhjustamata lahendada. Tegemist on olukorraga, kus oleks vaja tulla asfaldile triibukeste ja mummukeste joonistamise mullist välja ning mõelda sellele, et vaja on projekteerida äri-, olme-, kultuuri- ja elukeskkond aastakümneteks. Loodav lahendus peaks olema selline, mis teenib Nõmmet kenasti ka järgmised 50 ja 100 aastat. Kuigi projekteerijatel olid ka mõned huvitavad ideed jalakäijatele mõeldud lahenduste osas, siis kahjuks nullis neile seatud raamistik liikluskorralduse osas nende toimimise täielikult. Projekteerijatele tuleks anda uus võimalus projekteerida Nõmme keskuse ristmik kahetasandilise väljakuna.

Nõmmekad Ülle Mitt ja Tiit Kruusalu tõdesid, et vaja linnaosale oleks hädasti vaja kunagise Nõmme linna rajaja Nikolai von Glehnile omast suure visioonivõimega mõtlemist.

Vaata lähemalt juuresolevast videost.

Pildigalerii