Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Teatrikorüfee Alvis Hermanis leiab, et väikerahva liikmena ei olegi teist teed, kui olla rahvuslane

-
09.06.2018
Näitleja Evgeny Mironov ja lavastaja Alvis Hermanis auhinnagalal.
© TASS/Scanpix

Alljärgnevast loost, mis jutustab ühest Euroopa mõjukaimast teatriinimesest, võiks järelduse teha nii Evelin Võigemast, NO99 kui ka paljud teised multikultuursusele orienteeritud näitlejad ja teatrid.

Tuleval talvel korraldatav Linnateatri Talveöö Unenäo festival pühendatakse Läti kuulsaimale teatrimehele Alvis Hermanisele, vahendab Eesti Päevaleht. Tegu on mehega, kes on öelnud: “Kui kuulud nii väikese rahva hulka, nagu on lätlased või eestlased, saab sinust paratamatult rahvuslane, kui soovid oma kultuuri, keelt ja rahvuslikku identiteeti hoida. Teist valikut ei ole, minu jaoks on see ilmselge!”

Alvis Hermanis on viimasel 15 aastal lavastanud paljudes teatrites üle Euroopa, sealhulgas Saksamaal, Austrias, Venemaal ja Šveitsis, ning ta on ka Uue Riia Teatri juht. Tema kõrget taset näitleja ja lavastajana Uued Uudised hetkel ei käsitle, küll aga leiab tema intervjuust tähelepanuväärseid arvamusi Läänes toimuva kohta.

Nimelt ütleb Hermanis, et Läänes langeb teatri tase pidevalt, noored näitlejad on vanematega võrreldes abitud, sest teatrites avaldatakse poliitilisi seisukohti ja tehnilised oskused pole enam nii olulised. “Tänapäeva teatris kasutatakse enam-vähem kõige puhul Monty Pythoni esteetikat, vahet pole, kas see on Shakespeare või midagi muud,” lisab ta.

Kui Venemaa okupeeris Krimmi, tühistas Alvis Hermanis oma plaanid Moskva Suures Teatris ja on seetõttu Venemaal persona non grata`ks kuulutatud. Vene lavastaja Kirill Serebrennikov ütles tookord, et lätlane olevat Vene teatrile džihaadi kuulutanud, kuid Hermanis peab seda ebaõiglaseks, sest ta on ka Läänes palju Vene kirjanike ainetel lavastanud.

2015. aastal tühistas Hermanis 2016. aasta kevadeks kavandatud koostöö Thalia teatriga, põhjuseks teatri toetus “Refugees, Welcome” seisukohale.

2012. aastal paigutas Šveitsi kultuuriajakiri du Hermanise 20 erineva riigi tuntumaite teatriekspertide hulka ja lisas ta ka kümne kõige mõjukama Euroopa teatri viimase kümnendi silmapaistvamate teatriinimeste nimistusse.

Talveunenägu 2018 programmis on Alvis Hermanise lavastused “Must piim”, “Brodski/Barõšnikov”, “Pikk elu”, “Läti armastus” ja “Oblomov”.