Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ansambli FIX juubelikontserdil üles astuv Mart Helme: on hea meel, et olen olnud püsima jäänud nähtuse loomise juures

-
15.08.2018
FIX 50
© UU

Sel reedel, 17. augustil algusega kell 19 tähistab Tartu laululaval Eesti legendaarne ansambel FIX oma 50. tegutsemisaastat. Juubelikontserdil astub teiste seas üles ka FIX-i asutajaliige, praegune poliitik Mart Helme.

Millises rollis Helme reedel lavale astub, seda ta veel ei ütle. „Homme teeme proovi, siis näeme, kuidas välja tuleb. Ma ei ole ju enam aastakümneid tegevmuusik olnud. Küll aga tulevad esitlusele kaks minu kirjutatu lugu „Palun, vaiki“ ja „Väike sõbrake“,” ütles Helme, kes laulis ja mängis basskitarri ansamblis aastatel 1968 – 1972, mil ta õppis Tartu Ülikoolis ajalugu.

Vähesed teavad, et ansambli nime väljamõtlejaks on samuti Helme. „Rokkmuusikal oli tollal nõukogudevastane mõõde juures. Tahtsime nimeks panna midagi rahvusvahelist, aga midagi sellist, mida oleks ka eesti keeles mugav välja ütelda. Võtsin inglise-eesti sõnastiku kätte ja hakkasin otsast lehitsema. Silm peatus sõnal ’fix’, mida võib tõlkida ka kui ’püsiv’ või ’kindel’. Mul on hea meel, et olen olnud ühe olulise ja püsima jäänud nähtuse asutamise juures,“ märkis Helme.

17. augusti õhtul astuvad lavale suurem osa FIXis tegutsenud muusikuid ja lauljaid: Mart Helme, Mait Eelrand, Mart Kuurme, Riho Lilje, Väino Land, Priit Pihlap, Vello Toomemets, Evald Raidma, Viktor Vassiljev, Mait Paldra, Novella Hanson ja Viljo Tamm.

Lisaks astuvad lavale: Tanel Padar, Koit Toome, Valter Soosalu, Eda-Ines Etti, Siiri Sisask, Taavi Peterson ja Kalle Sepp.

Kontserdil kõlavad Fixi tuntud lood, teiste seas „Kuninganna”, „Tsirkus”, „Grammofon” ja „Hei, aidake meid”.

Pileteid saab osta: www.onlinepilet.ee/vali-kontsert/fix-50/