Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme: “Et minna Põhjanaela suunas, ei pea alati otse minema”

-
12.03.2019
Mart Helme mõne aasta eest peaministri tooli proovimas.
© Ilmar Saabas/Ekspress Meedia

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme kohtus täna lõunal Keskerakonna esimehe Jüri Ratase ja Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederiga, et kokku leppida koalitsioonikõneluste formaat, ajagraafik ja tehnilised üksikasjad. Läbirääkimised algavad õhtul.

Mida selles uues olukorras EKRE valijatele öelda?

Valijatele tuleb öelda seda, et ei tohi seista kikivarvul ja karta, et me nüüd nende valitsusläbirääkimiste käigus oma põhimõtteid muudame või reedame, ei esinda enam oma valijate huve ega püüa ellu viia oma valimisprogrammis antud lubadusi. Kõigega tegeleme ja kõikides küsimustes peame läbirääkimisi, aga nagu ütles Winston Churchill, selleks, et minna Põhjanaela suunas, ei pea alati minema sirgjoones, mõnikord tuleb teha ka taktikalisi haake.

On olnud juba ka juttu, et mõned teemad tuleb võib-olla panna kalevi alla. Mida te selle all mõtlesite?

Ma võin tuua näiteks Rail Balticuga seonduva: et kui me ei saa koalitsioonilepingusse punkti, millega me otseselt Rail Balticu peatame, on võimalik seda peatada teisel moel, algatades näiteks tasuvusuuringuid, keskkonnauuringuid, olemasoleva Pärnu trassi võimaluse tutvustamist jms. Need on jälle sellised diplomaatilised käigud, mis võivad tunduda poolikute lahendustena, aga väikese kaarega minnes võib see õnnestuda. Samasuguseid näiteid võib tuua ka mõnes teises küsimuses.

Jüri Ratas tõi just ajakirjanike ees välja selgelt Euroopa Liitu pooldava hoiaku.

Otsustasime, et oma esimeses kommunikatsioonis osutame sellele, et see valitsus ei kavatse viia Eestit välja ei Euroopa Liidust, ei NATO-st, ei ÜRO-st, ei kusagilt muust rahvusvahelisest organisatsioonist.

Meie konkurendid sotsidest ja Reformierakonnast pommitavad praegu aktiivselt välismeediat laimavate ja inkrimineerivate seisukohtadega, justkui kavatseks järgmine valitsus meie osalusel Eesti senise välispoliitilise kursi kraavi lasta või Eesti mingisse Põhja-Korea laadsesse isolatsiooni viia. On kahetsusväärne, et peaministriks pretendeeriv Kaja Kallas ise on aktiivselt sellises laimu ja libauudiste levitamises osaline.

Mis puutub Euroopa Liitu, siis me oleme öelnud ja me pole sellest seisukohast kuhugi taganenud, et me ei saa aksepteerida kuidagi Euroopa muutumist föderatsiooniks. Kui liikumine selles suunas jätkub, siis tuleb küsida rahvalt mandaat, kas rahvas on sellega nõus.

Meil on kindlasti kavas koalitsioonilepingusse sisse viia ka rahvaalgatus ja rahvahääletus.

Kuidas te kommenteerite meedia reageeringuid EKRE valitsuskõnelustesse kaasamisele?

 Selle ajakirjandusliku kajastuse kohta, mis praegu on olnud – sõna otseses mõttes libauudised, laim ja vale -,  olen öelnud ka mulle omasel teraval moel arvamuse välja: ajakirjandusel ei ole seda mandaati ja autoriteeti, et nemad otsustavad, kellel on õigus Eestis valitsus teha ja kellel ei ole.

Kui me oleme saanud 100 000 inimese toetuse ja oleme 19 inimesega parlamendis, siis on täiesti ilmselge, et meil on õigus pretendeerida valitsuse töös osalemisele. Ja ükski ajakirjanik, ükskõik, kui kallutatud ta ei ole, ei saa öelda, et me ei kõlba kusagile.

On naeruväärne, et ka mõned algajad poliitikud, nagu Raimond Kaljulaid, on öelnud, et meie ei kvalifitseeru. Kas keegi on talle andnud mingid vastavad mõõdikud?