Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Sallivust ja sallimatust käsitlev tõsielusaade “Üle parda” on algusest peale parda taga olnud

-
17.09.2019
Saate autor Ken Saan lootis tõenäoliselt saatest korralikke konflikte.
© Scanpix

ETV-s näidatavat saadet “Üle parda” ei maksa vist väga tõsiselt võtta – konfliktid on tavaliselt formaatsaadetesse sisse kodeeritud.

ERR tutvustab: “Väga erinevate maailmavaadetega Eesti inimesed purjetavad nädalaid tormisel Vahemerel. Purjeka madrusteks on venelane Oleg, rahvusradikaal Knut-Thor, feminist Sanna, moslem Sten, geimees Joosep ja ajaloohuviline Mati.”

Saate tegijad lubasid: “Üle parda” viib eestlased viie päevaga hullumeelsuseni. Saadete pealkirjad kõlavad nii: “”Üle parda” moslem: keeruline on istuda koos inimesega, kes eitab holokausti” ja “”Üle parda” osaline Joosep: homoparaadid peaksid olema väärikamad.”

Ilmselt ei maksa oodata, et seal päris konflikte puhkeks ja ka ekraanil nähtavad vastuolud ei pruugi tõesed olla.

Tyra Banksi kuulsas supermodellisaates oli kord suur konflikt rassismi pinnal mustanahalise ja valge tüdruku vahel, mis läks ikka päris pisarate ja skandaalini. Mõni aasta pärast saadet tunnistasid tüdrukud, et nad olid saates parimad sõbrannad ja mingit rassikonflikti reaalsuses polnudki, vaid saatetegijad nõudsid, et see tuleb tekitada – nii hakkasidki sõbrannad vihavaenlasi mängima.

“Ega see reality teleshow ei ole reaalsus seal, seal on omad stsenaariumid ja Kenil olid omad asjad sinna ette visata meile. Muidu oleksime seal kuuekesi ringi aerutanud mööda Egeuse merd ja oleks kõik chill olnud. Meile pandi ikka takistuskive ette, vaatame kes nendes üle ronib ja kes mitte,” avas moslem Steven Vihalemm ERR-i kodulehel veidi saate tagamaid.

Nii et kui keegi veerandi saates nähtavast “sallimatust Eestist” usub, on ta ikkagi poolega petta saanud. Mis muidugi ei välista, et nende inimeste vahel konflikte tekkida ei saa.

Aga ikka tuleb meelde see Eesti sari, kus tuttavaks tehti naabruses elavad vene ja eesti perekonnad ning juba esimesel ühisel õhtusöögil hakati pronksiööst rääkima, mida reaalses elus vaevalt juhtuks…

Idee panna sedavõrd erinevad inimesid pikaks ajaks kitsale laevale on hea, aga tulemus ei pruugi küll tagantutsitamiseta tulla selline, mida saate loojad sooviksid.

UU