Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti kirjanduses pole veel kõik kadunud: Jaan Pehk demonstreerib Henn Põlluaasa kaasamisel meie luule kõrgemat pilotaaži

-
15.10.2019
jaan pehk – eesti luule uuekslooja
© Scanpix.

Eesti luule järsust uuestisünnist kõneleb ehedal kujul neomarksistlike kultuuriinimeste portaal Müürileht, mis tellis äsja luuleread tuntud poeedilt ja artistilt Jaan Pehkilt. Õigupoolest on avaldatud üllitist raske poeesiaks pidada, kuigi see ilmus luuletuste rubriigis. See on midagi palju enamat! Nimelt sai Pehk hakkama fenomenaalse tekstiga, kus õpetatakse „Kuidas valmistada spiikrit“ ning mis räägib Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa ja toidu kokkupuutest.

Kui loete seda teksti, siis saate isegi aru, et Pehki elus on gastronoomia olulisel kohal ning ka sõnavabadust kasutab ta ära maksimaalsel viisil.

Hardusega meenuvad klassikasse kuuluvad luuleread: „Millest on tehtud väikesed tüdrukud? Suhkrust ja jahust ja maasikavahus. Millest on tehtud väikesed poisid? Tiigrist ja konnast ja kutsikahännast.“

Sellega paljude poolt armastatud eesti luule uuekslooja Pehk ei piirdu. Ta läheb veel kaugemale. Palju kaugemale. Pealegi on see eelpool tsiteeritud vana stroof tänapäeva mõistes juba liiga seksistlik. Uus maailm liigub vaiksel, aga kindlal sammul kannibalismi poole.

Loomulikult hindab laulu sisse pandud Henn Põlluaas asja ka ise eluterve huumoriga ja tervitab ridade autorit: „Nüüd olen siis ka värssidesse valatud. Päris vahva! Tore, et meil neid pole (veel), kes inimsöömises maailma toidupuudusele lahendust näevad. Aga küllap oleksin ma tõeliste gurmaanide jaoks ikkagi liialt vintske tükk, olgu ma siis serveeritud sidruniga, meega, hapendatult, taignas või mõnda muud moodi“.

Luuletus ise on järgmine:

paluti kirjutada luuletus toidust
et müürilehe erinumber
proovisin alustada
kurk
tomat
leib

rohkem ei tulnud
tuli henn põlluaas

paluti süüa teha
seks puhuks on mul
alati kaasas
kolm külmrelva

pudrunui
kööginuga
lihahaamer

aga lõikelauale
endiselt
trügib
henn põlluaas

henn sidruniga
hakitud meehenn
hapendatud henn
henn blenderis
henn ahjus
henn taignas
pehme silitava
munasule all

saagu mis saab
varsti henn valmis saab

kallerdunud pilgu all
pruunikas nina
kivistund
vunts
teda kastrulis auramas
terve unts

mmmmm
nagu mõnus
soe nurruv
karvane kiisu

head isu