Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Hea soovitus: praegusesse olukorda tuleb suhtuda kui õppusesse

-
06.03.2020
Uued olukorrad õpetavad. Pilt on illustratiivne.
© Reuters/Scanpix

Eesti on alates Reformierakonna võimulepääsust saati suhtunud kriisiolukordadesse kui nähtusesse, mis meid ei taba või mille Euroopa Liit ja NATO meie eest lahendavad.

Nii ütles Taavi Rõivas peaministrina vastuseks EKRE küsimusele tsiviilkaitse kohta, et Eesti ei kavatse sõdida. Nii lastigi kõik ettevalmistused eriolukordadeks käest ja tegeleti peenhäälestamisega. Oma rahvast ei aidatud isegi majandussurutise ajal.

Täna on Eesti sealmail, kus võimaluste piires hakatakse sõjaks, katastroofideks ja tavapärasemateks eriolukordadeks valmistuma. Aeg on ka igal perel ja üksikisikul selleks valmistuda.

Hea õppetund on uus pagulaskriis Türgi-Kreeka piiril ja migrantide rohkusest tulenev sisekriis Kreekas. Kõik seal toimuv peaks tõestama, et pagulasi ei tohi enam Euroopasse lasta – mitte seetõttu, et me ei tahaks aidata, vaid seetõttu, et koos nendega ähvardab Euroopa Süüriaks, Iraagiks või Afganistaniks muutuda. Rääkimata sellest, et selles massis liigub kindlasti ohtralt koroonaviiruse kandjaid.

Teine vastik, ent õpetlik asi on koroonaviirus, miks peaks meile õpetama, et ka Schengeni ruumis peab olema valmis piire kontrollima ja vajadusel sulgema; et “avatud” maailma vapustused, nagu kuskilt lahti pääsenud viirus, mõjuvad kohe majandusele läbi tarneahelate katkemise, lennureiside ärajätmise ja turistide kadumise ja nii edasi.

Kindlasti peame me õppima varuma hädavajalikke asju nii sõjaks, haiguskarantiiniks, loodus- ja keskkonnakatastroofideks, sealhulgas ravimeid. Me peame lõpuks mõistma, et nutiseadmed on head stabiilses infoühiskonnas, aga eriolukordades on selleks kõige esmasemad tarbeasjad ja toit, mis aitavad ellu jääda.

Nii ütlebki EKRE Riigikogu saadik Anti Poolamets: “Mina suhtuks koroona-asja kui õppusesse. Kas lõpuks selgub, et on tegu tavalisema või erakordsema viirusega, ei omagi siis tähendust. Praegu saame teada, kuidas oleme kriisideks valmistunud – kas kodus on paari nädala varud? Näeme, et kui endalgi pole, ei ole lahkeid jagajaid leida. Saksamaa keelas näomaskide väljaveo. Kui küsisin jaanuari lõpul mitmest apteegist enne väliskomisjoniga reisile minekut: “Kas Teilt maske saab osta?” , siis vastati: “Juba nädal tagasi otsas, uusi saaks vaid Hiinast….””

Viimase aja vapustused, alates Lõuna-Eesti tormist kuni tänase viiruseni on hea õppetund, millest õpivad vaid targad.