Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna kutse koostööle on ebasiiras, esmalt kinnitagu oma sõnu reaalsete tegudega

-
11.03.2020
KAJA KALLAS: “Välistan, ei välista, on karikakrad selleks ju loodud.”
© kuvatõmmis

Koostööle kutsumine on väga ilus samm, kuid selle üleskutse tegija peab ise alustama positiivse eeskujuga.

Reformierakonna juht Kaja Kallas tegi kolmapäeva hommikul üleskutse kõigile erakondadele asuda ühiselt tegutsema, et võimaliku majandussurutisega toime tulla.

“Soovin, et valitsus käituks koroonaviiruse teemal avatult ja ei pelgaks opositsiooni kaasamist. Meie kõigi ühine huvi on leevendada igakülgselt viiruse negatiivset mõju Eestile. Kui valitsus soovib riigikogult tuge ning tasakaalukat arutelu võimalike seaduse ja riigieelarve muudatuste läbi viimiseks, siis Reformerakond on selleks valmis,” ütles Kallas.

Just Reformierakonna valmisolek koostööks on kogu selle üleskutse kõige kaheldavam osa. Inimestes ei muutu miski üleöö ja kui see toimub, siis on alust karta poliitilise kasu lõikamise eesmärki.

Tegelikult näitab Reformierakonna tegeliku taktika ära uudis, mis järgnes napilt paar tundi pärast Kaja Kallase pöördumist: “Reformierakond esitab pensioniseaduse menetluse asjus protesti.” Kahtlemata on opositsioonil see õigus, kuid sel juhul ei maksa kutsuda üles koostööle, kuivõrd vastasseis koalitsiooni ja opositsiooni vahel tugevneb.

Reformierakond ja sotsid pole kogu Jüri Ratase teise valitsuse aegadel näidanud vähimatki koostöövalmidust, vaid on kabinetti valimatult igast asendist rünnanud. Heaks näiteks on kasvõi valitsuse infotunnid Riigikogus, kus opositsiooni poolt on tulnud ainult selget kiusu, tülinorimist ja isiklikke rünnakuid.

Peaaegu aasta aega on Reformierakond püüdnud valitsust lõhestada või tema mainet alla viia, on rünnatud ministreid ja kabineti algatusi – koalitsioonil pole vähimatki alust uskuda opositsiooni tänasesse siirusesse, seda enam, et ka seesama Kaja Kallas on aktiivselt seda tegevust juhtinud.

Ühiselt tegutsemise seab kahtluse alla üks oluline moment – eelmise majandussurutise ajal tegi Reformierakond eelarve tasakaalu nimel kärpeid, jättes inimesed sel kombel üksi raskustega maadlema, andes samas vabad käed pankadele ja lubades maksutõuse. Praegune valitsus on nõus eelarvet võimaluste piires miinusesse laskma ja laene võtma, et inimeste ja ettevõtete jaoks lööki pehmendada.

Terve oravapartei on täis inimesi, kes näevadki väljapääsu kärbetes ja kokkuhoius, kuid rahandusminister Martin Helme ütles teisipäevases “Esimeses stuudios” välja, et praegune valitsus läheb uuele kriisile vastu mitte kokku hoides, vaid kulutades.

“See mõtteviis, mis oli kümme aastat tagasi – et kõige olulisem on eelarve tasakaal, et ei läheks miinusesse – see on praegusele valitsusele täiesti võõras. Mingit kärpimist kindlasti ei tule,” ütles minister, kes lubas majandust pigem laenude ja maksualandustega turgutada.

Kaja Kallas peab oma erakonnaga kõigepealt selle selgeks tegema, milline on valitsuskoalitsiooni kriisipoliitika ja kas see on neile vastuvõetav. Muidu järgneb varsti jutt, et nemad tahtsid koostööd, aga valitsus ei olnud sellest huvitatud – muidugi pole, kui RE tahab majandussurutist vanade nõksudega ületada.

Eesti ühiskond seisab kahtlemata suurte probleemide ees, mis on tingitud koroonaviirusest ja sellega kaasnevast majanduste jahtumisest, ning siin on vaja kogu ühiskonna ühtsust. Seega aga eeldab, et koostööle minnakse siira sooviga ja murega toimuva pärast, mitte omakasu silmas pidades.

Kui küsida, et kas Reformierakond võib sellise üleskutsega mängida topeltmängu, siis vastus on kahjuks “jah”. Oravapartei pole paraku see jõud, kelle siirusesse uskuda – seepärast peab Kaja Kallas alustama oma erakonnast, kelle teod peavad sõnu kinnitama.