Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rahvas tahab pensionisammast ruttu vabaks, fondid põlevad kriisis

-
17.03.2020
Raha paneb rattad käima nii pealinnas kui perifeerias. Pilt on illustratiivne.

Mitmel pool on inimesed avaldanud arvamust, et erakorralise olukorraga seoses tuleks pensionisambad ruttu vabaks lasta, sest raskel ajal aitaks see paremini toime tulla.

Samal ajal on president selle Riigikogus vastu võetud reformiseaduse tagasi lükanud. Nüüd on pall uuesti presidendi käes, kuid tõenäoliseks peetakse, et asi jõuab kohtusse ning venib veelgi.

„Pensionisammas vabaks ja kohe! Praegu vajavad seda reaalselt enamus rahvast, eriti töötuks jäänud või jäävad inimesed,” seisavad üleskutsed sotsiaalmeedias. „President peab kohe allkirjastama ja seadus jõustuma, miks peavad inimesed laenu võtma ja riigipoolset abi ootama“

Rahandusminister Martin Helme kirjutas eile sotsiaalmeedias, et valitsuse laual on praegu ettepanek peatada (ajutiselt?) sarnaselt eelmisele kriisile II pensionisambasse tehtavad maksed. “See vabastaks umbes 400 miljoni eurose kulu eelarvest ja tõstaks kõigi inimeste reaalselt kätte saadavat palka,” märkis ta.

“Praeguses olukorras, kus samba raha tuleb õnnetutel fondidel investeerida nii-öelda kasvavatesse varadesse, on selle tegevusega jätkamine arulage. Muide, vaadates, kuidas majanduskriis sõidab teist korda kümne aasta jooksul nagu muruniiduk üle kõigist sammastest, kõlab lausa piinlikult kogu see jutt, mida veel mõne nädala eest räägiti tulevikuks kõrvale panemisest…” osutas ta opositsionääride jutupunktidele.

Äripäev kirjutas, et koroonaviirus räsib pensionifonde ja börsitaevasse alles kogunevad pilved. „Agressiivsed indeksitesse investeerivad fondid on kolme kuuga kukkunud 20% ja enamgi. Ainult kaks konservatiivset pensionifondi, Tuleva maailma võlakirjade fond ja LHV XS on kolme kuuga 0,9% ja 0,01% teeninud.”

Pensionireform on senisel kujul takerdunud. Seetõttu on inimeste võimalused oma teise samba varasid ümber tõsta piiratud.