Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Valge: “Riigikogu liikmed on statistid suures riigi masinavärgis, mille liikumise põhisuunda kujundab peamiselt ametnikkond”

-
19.04.2020
Jaak Valge, ajaloolane ja poliitik.
© UU

Riigikogu liige Jaak Valge (EKRE) rääkis intervjuus portaalile Objektiiv, et Riigikogu liikmed on tegelikult statisti rollis ning riigiaparaadi toimimise suunitluse määrab pigem ametnikkond.

„Demokraatia ei tähenda seda, et tohime otsuseid teha ainult vasakliberaalse poliitika raamides, vaid seda, et tohime ühtviisi valida nii vasakliberaalsete, rahvuskonservatiivsete kui sotsialistlike poliitikameetmete vahel. Loetagu arutlusi, mida põhiseaduse koostajad pidasid, ning näidaku meile, et nad soovisid meile pärandada süsteemi, kus võim teostaks ainult vasakliberaalset poliitikat,“ rääkis Valge.

Ta peab vajalikuks teha muudatusi: „Kõige olulisem ja efektiivsem on muuta põhiseadust nii, et kodanikel oleks võimalik algatada siduvaid rahvahääletusi kõikidel teemadel, paar erandit välja arvatud. Referendumil ei tuleks vastu võtta riigi eelarvet ega otsustada erakorralise seisukorra kehtestamist ega lõpetamist, samuti sõja kuulutamist ja lõpetamist.“

Ta lisas, et ka rahvaesindajad saavad samuti oma arengukavadesse arvamusi avaldada, nagu kodanikuaktivistid, aga arvesse võtma neid ei pea. 2014. aastal vastuvõetud seaduse kohaselt arengukavad riigikogu heakskiitu ei vaja. Nii juhib ametnikkond tema sõnul iseennast ja kaudselt ka parlamenti.

Ta tõi näite, et eelmise parlamendikoosseisu statistika kohaselt on Riigikogu ise algatanud vaid 10% menetluses olnud eelnõudest.

Oma Riigikogu töökogemusele toetudes ütles Valge, et kõige olulisemaks ja ootamatumaks järelduseks ja ühtlasi kitsaskohaks ongi see, et nad oleme küll väga suure kampaaniakäraga valitud rahvaesindajad, kelle tegevust ühiskond hoolega jälgib, aga tegelikult statistid suures riigi masinavärgis, mille liikumise põhisuunda kujundab peamiselt ametnikkond. Mis ei tähenda siiski, et Riigikogu liikmel tööd ei ole.

Loe lähemalt:

Jaak Valge intervjuus Objektiivile: paraku on riigikogu liikmed statistid suures masinavärgis