Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

See, kes viib pärja pronkssõduri jalamile, tehku seda enda, mitte rahva nimel

-
12.05.2020
Pronkssõdur sai enne 9. maid Vene saatkonna tellimusel noorenduskuuri. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Tänavu ajas paljude eestlaste hinge taas täis aastast aastasse jätkuv okupandi austamine 9. mail ja seda Eesti rahva nimel – see asi on vaja lõplikult selgeks rääkida.

Uued Uudised on juba aastaid kirjutanud Kaitseväe kaplanite pärjapanekust, kus varem oli sinimustvalgega kaunistatud pärja lindil “Tänulikult Eesti rahvalt”, mis nüüd on asendunud neutraalsema tekstiga “Eesti rahvalt”.

Milliselt Eesti rahvalt? See saab tähendada ainult eestlasi, sest siin elavatel venelastel on see nagunii üldrahvalik püha, nad külvaks oma Aljoša punaste nelkidega üle ka ilma kaplanite viidud pärjata. Sinimustvalge saab tähendada ainult eestikeskset sihtgruppi.

Kui palju on neid eestlasi, kes tunnevad 9. mail tänulikkust Nõukogude “vabastaja suhtes”? Ehk ainult osa sotse-internatsionaliste, “kahesajatajad” ja Oudekki Loone moodi keskerakondlased. Ülejäänud eestlased küll ei tunne mingit tänutunnet ja nende meelest võib pronkssõduri hoopiski “Kuusakoskisse sõidutada”.

Kes võtab siis endale õiguse avaldada tänulikkust Eesti rahva nimel? Kui seda teeb Kaitsevägi, siis olgugi lindil nende signatuur. Kui president, siis olgu seal kirjas “tänulikult Eesti presidendilt”. Ehk siis pangu pärja viija enda isikliku pühenduse ja jätku rahvas mängust välja.

Asi on vastutuses – praegu sokutatakse pärg monumendi jalamile ajal, mil seal eriti rahvast pole, panijad on anonüümsed ja keegi riiklikest institutsioonidest ei taha vastutust võtta, ning selgitada, miks nad pärja panid ja mis õigusega esindavad nad Eesti rahvast.

Sest sellist õigust pole neile kohe mitte keegi andnud ja ajaloolise ebaõigluse (annektsioon ja okupatsioon sama Punaarmee poolt, pluss kaks küüditamist) kontekstis pole ka kõige demokraatlikumalt valitud riiklikul institutsioonil õigust esineda selles küsimuses rahva nimel.

Praegu toimuv annab oluliselt plusspunkte Kremli propagandale. Teatas ju mullu enne Tallinna “vabastamise” aastapäeva Venemaa suursaadik Eestis Aleksandr Petrov: “Eesti elanikud mäletavad ja peavad kalliks 75 aastat tagasi vabariigi Saksa fašistlikest vallutajatest vabastanud Nõukogude sõdurite kangelastegusid.” Eesti oma Kaitsevägi toidab putinlikku ideoloogiat – milleni on Eesti jõudnud!

Liberaalidel üle Euroopa on kombeks austada 8.-9. mail kõiki Teises maailmasõjas hukkunuid – see on Euroopas juba aastakümnete pikkune praktika, kus ühe laua taha üritatakse saada eri pooltel sõdinud veterane. Eestis ei õnnestu see enne, kui Venemaa loobub oma rolli mõõdutundetust ülistamisest Teises maailmasõjas ja tunnistab, et NLiidu 1939. aasta piiridest väljumisel muutus Punaarmee vabastajast suuresti okupandiks.

Kui keegi soovib liberaalide moel kõiki sõjas hukkunuid austada, siis viigu pealegi pärg, aga ilma lindita “Eesti rahvalt”. Miks ei võiks seal olla näiteks lint tekstiga “Keegi ei tahtnud surra… Kõigile sõjas langenutele!” Siis poleks ka mingeid kaksipidi mõistmisi.

Tänavu on just õige aeg see vaidlusmoment lõpuni selgeks rääkida. Sest kaplanid on viinud selliseid pärgi ka Sinimägedes asuvale II maailmasõjas hukkunute ühishauale, kus puhkavad Sinimägedesse ida poolt sissetunginud punasõdurid. Eesti rahva olematu tänulikkuse reklaamimine tuleb lõpetada.

Loe ka “Kaitseminister Jüri Luigele: lõpetage ära Kremli propaganda toitmine Eesti Kaitseväe kaudu!” ja “Mis on Eestist saanud – Kaitsevägi tunnustas Sinimägedes okupante siltidega “Eesti rahvas mälestab!””