Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

2004. aasta islamistide jubedad terrorirünnakud unustanud Hispaania püüab merest võimalike terroristide uut põlvkonda

-
14.07.2018
Fotomeenutus 2004 aasta 11.märtsi jubedast terrorirünnakust
© Scanpix

Hispaania ametnikud päästsid laupäeval Vahemerelt üle 340 põgeniku, kellest üks üritas tulla Euroopasse veokirehvil, teatas rannavalve. Kinnitused, et immigrandid ei ole potentsiaalseks ohuks Euroopale ei päde.

Hispaania rannavalve laevad päästsid 12 paadilt 240 inimest. Paatidest 10 olid Gibraltari väinal ja teised kaks Alborani merel. Üks päästetutest leiti veokirehvilt, ütles rannavalve esindaja Salvamento Maritimo.

Näib, et Euroopas ja sealhulgas Hispaanias on olnud veel ikka liiga vähe terrorirünnakuid ja liiga vähe kannatusi, sest immigrante, kellest suur enamus on radikaliseerumiseks ülisobivast islamimeelsest Põhja-ja Kesk- Aafrikast, tassitakse kontinendile aina juurde. Hispaania on vastu võtnud ka need immigrantidest tulvil laevad, millest on keeldunud nüüdseks mõistusele tulnud Malta ja Itaalia, avades inimkaubandusele sellega uue rändetee.

Näib, et Hispaania on unustanud kuidas Madridis lõhkesid 2004. aasta 11. märtsil 6.39 inimesi tööle viiva rongi kümnes täistuubitud vagunis plahvatanud pommid tappes 191 ja haavates 1800 süütut inimest. Seda on nimetatud ka Hispaania 11. septembriks, kui USA kaksiktorne ründasid islami terroristid. Ameeriklased on sellest Trumpi juhtimisel oma järeldused teinud, kuid Hispaania uus sotsialistlik valitus ilmselt mitte.

Uurimise käigus ilmnes, et Hispaania oli pikka aega tookord lausa Euroopas resideerunud Al-Qaeda terrorismirakukeste sõlmpunkt. “Hispaania oli pikka aega koht, kus Al-Qaedaga seotud isikud said vabalt tegutseda,” on tunnistanud ka Hispaania valitsuse terrorivastase võitluse juht Fernando Reinares.

Madridi pommirünnakuga seoses võeti tookord Hispaanias aastaga vahi alla 75 inimest, neist kolmandik viibib siiani trellide taga. Kuus peakahtlusalust lasid end politsei piiramisrõngas olles ühes Madridi kortermajas õhku. Rongis hukkunute omaksed ja kannatanud ei soovinud suuri riiklikult silmakirjalikke mälestustseremooniaid. Paljud neist sõitsid hoopis linnast minema, et olla oma leinaga üksi. Kas hukkunu lähedase pisar on vähem väärt, kui sotsialisti “krokodillipisar” saabumata võimaliku nn pagulase pärast.

Midagi ei ole teisiti ka 14 aastat hiljem, pigem on olukord muutunud hullemaks. Lääne-Euroopa on muutunud terrorismi kasvulavaks, kusjuures igas riigis tegutsevad oma võrgustikud. Frustreerunud islaminoormehi on väga kerge pöörata radikalismi radadele, sest tõetatud “õnne” asemel ootab neid ees võõras ühiskond, töötus ja sada muud probleemi. Alguses proovitakse elatist teenida kuritegevuse abil, järgemine aste võib olla aga juba terrorism.

Kas Hispaania sotsidest valitus ikka annab endale aru, mida ta Hispaania “tuleviku heaks” teeb? Ilmselt mitte! Seni aga küpsevad aina uued vaenulikud põlvkonnad, kellest nii mitmedki läheb inimvaenulikule teele ja paneb plahvatama mõne tapva põrgumasina.

Urmas Espenberg