Uued Uudised

Ärmatamisega tegelenud Ilves peaks olema viimane, kes rahade asjus ülbitseb

Estonian President Toomas Hendrik Ilves (C) signs a copy of the compilation CD "Teenage Wasteland - Favourites 1963-1978" he released at a DJ set for a children's charity event on December 3, 2015 in Tallinn. AFP PHOTO / RAIGO PAJULA

Endine välismister Toomas Hendrik Ilves ütles täna Eesti Päevalehele, et temani jõudis välisministri ametis olles informatsioon, et on mingi suuremat sorti rahanduslik segadus, mis võib lõppeda halvasti. Jutt käis toonasest suursaadikust Venemaal Mart Helmest. Helmega juhtunu täpset sisu Ilves ei mäletavat, kuid see ei takista teda sel teemal sõna võtmast ja ülbitsemast. “Mina kribu-kräbu pättidega ei tegele. Minu mure oli sel ajal välispoliitika: meil oli vaja saada NATO-sse ja Euroopa Liitu,” pole Ilves jätnud talle omast arrogantsi. Paraku on kõigil meeles tema enda “ärmatamine”.

Kel see siiski on ununenud, siis tuletame meelde, et 12. oktoobril 2016 puhkes skandaal, kui Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) teatas, et OÜ Ermamaa, mis sai 2006. aastal EAS-i kaudu Euroopa Liidu struktuurifondidest 190 000 eurot toetust, peab vastavalt 2012. aastal vastu võetud EASi otsusele sellest tagastama ainult kümme protsenti ehk 19 039 eurot. See oli üllatav, sest teistelt ajavahemikus 2004–2006 turismi jaoks toetust saanud, kuid turismiga mitte tegelenud ettevõtjatelt küsiti toetus täielikult tagasi. EAS põhjendas Ermamaale tehtud erandit asjaoluga, et talus on presidendi ametisoleku aja jooksul võõrustatud arvukalt väliskülalisi ja mitteametlikke külalisi.

Asi tuli arutamisele Riigikogu korruptsioonivastases erikomisjonis ja komisjoni esimees Artur Talvik ütles meedias, et tema arvates sooviti teadlikult teha otsus Ilvese kasuks. Kuid 2012. aastal Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse esimeheks olnud Maria Alajõe ütles, et otsust ei mõjutatud poliitiliselt. Toomas Hendrik Ilves ütles meediale, et ta oli otsusest teadlik juba 2012. aastal, kuid ei teadnud otsuse detaile. Rahandusministeerium viis toona läbi auditi, mis leidis, et EASi otsus oli ekslik ja toetus tuleks tagastada 90% ulatuses. Lisaks leidis rahandusministeerium, et riigil tuleks deklareerida 90 protsenti Ermamaale makstud toetusest mitteabikõlblikuks ja alustada protseduuri selle tagasi maksmiseks Euroopa Komisjonile. EAS täitis selle nõudmise ja maksis summa ise Euroopa Liidule tagasi.

Välisministeeriumi endine kantsler Indrek Tarand (see provokaatorist sots, kes riivas mõne aja eest tagumikuga ühe miitingulise jalga) kirjutas tänases Eesti Ekspressis, kuidas Eesti riigijuhid mätsisid kollektiivselt kinni Mart Helme rahalised kuritarvitused. Toonane välisminister Toomas Hendrik Ilves kinnitab, et Helme rahaasjadega oli probleeme.

Mart Helme lükkas kõik süüdistused ümber ning tal on olemas selleks dokumentaalsed kinnitused. Süüdistajate motivatsioon on puhtalt poliitiline ärapanemine. „Ükski arve ei käinud läbi ainult minu käest ilma, et selle oleksid üle vaadanud ka vastavad töötajad välisministeeriumis. Kõik arved olid kontrollitud ja auditid korras,” sõnas Helme.

Ta märkis, et tollal käis ka riigikontroll mitu korda Moskvas saatkonda kontrollimas ja ei leidnud ühtki kuritarvitamist. “Ma ei ole kuskilt midagi pihta pannud ja minu südametunnistus on puhas,” ütles Helme. “Nende motivatsioon on poliitiline ärapanemine. Tarand luuletab, Laari jutt ei maksa midagi ja Ilvese puhul ma ütlen, et räägime kõigepealt Ärma talu asjad selgeks,” sõnas Helme.

UU

Exit mobile version