Uued Uudised

Mart Helme: tegelik probleem on selles, et rahval puudub sõnaõigus

Üks tont käib ringi mööda Euroopat konverents Tartus. Mart Helme

Riigikogu EKRE fraktsiooni aseesimees Mart Helme küsis täna parlamendi ees esinedes, kas opositsiooni tegelik probleem on abielureferendumit blokeerides see, et referendum annab rahvale võimaluse poliitikas ja riigielus kaalukalt kaasa rääkida.

„Kas see on probleem, sest see võtab esindusdemokraatialt ja esindusdemokraatiat manipuleerivatelt jõududelt olulisel määral mõju vähemaks?“ küsis ta. „Ja ma ütlen, et jaa, see on teie jaoks probleem. Meie jaoks ei ole, sest me oleme siin saalis selleks, et esindada seda osa rahvast, kelle teie olete välja tõrjunud oma pikkade võimuaastate jooksul sisulisest poliitikast, kellelt te olete võtnud tihtipeale lootuse elus edasi jõuda, kelle te olete surunud ääremaale, kelle te olete pannud lootusetusse olukorda.“

Helme ütles, et tegelik probleem on selles, et rahval praegu ei ole sõnaõigust. „Ka see on probleem, et antud referendum võtab teilt võimaluse redefineerida abielu, muuta abielu nähtuseks, millel ei ole seda selgroogu, seda konkreetset tugisammast, mille ümber tegelikult kogu ühiskondlik elu keerleb, mille ümber keerleb laste, laste hakkamasaamise, meeste, meeste hakkamasaamise, naiste, naiste hakkamasaamise eluring. Te tahate selle hägustada, te tahate sellest teha midagi, mida me üldse küsitlusele ei pane. Te tahate sellest teha mingisugust uut peremudelit,“ pöördus ta opositsioonipoliitikute poole, kutsudes neid üles selle referendumi korraldamist toetama.

Helme toonitas: „See referendum ei käsitle peremudeleid. See referendum käsitleb abielu ja küsib Eesti rahvalt väga lihtsalt ja ilma igasuguse põhiseadusliku vastuoluta: kas Eesti rahvas arvab, et abielu peab jääma ühe mehe ja ühe naise vaheliseks liiduks? Abielu. Ja sellega ongi kõik öeldud ja sellega ei saa enam mängida. Väga selgelt ühiskonna jaoks sõnastatud ja väga selgelt, täiesti ühemõtteliselt, arusaadavalt ka rahva poolt kas heaks kiidetud või tagasi lükatud.“

Helme lisas, et kui meil käib lõputu hala selle ümber, et valitsus ei saa pandeemiaga hakkama ja nüüd tegeleb veel sellise küsimusega, siis just opositsiooni katsed seda torpedeerida tuhandete või miljonite parandusettepanekutega on kõige ehtsam kriisi tekitamine Eesti riigis, kõige ehtsam valitsuse, riigikogu töö halvamine, mis on absoluutselt moraalitu.

Exit mobile version