Uued Uudised

Päeva sõel (med.): Narva eesti ametnikud luiskavad vahetpidamata; Postimees lõpetas pauguga ajude ……ise; Kaljulaid muudkui sõtkub; Kallase müüdav nahk saadaval; soome turistid Aafrikast: kuidas te Eestis üldse elada saate?

Selles, kuidas eestlastest Narva ametnikud valetavad ja millised silmakirjateenrid nad on, oleme me vahetevahel kirjutanud. Aga ikka ja jälle oskavad nad üllatada.

Rus.err avaldas 30. juunil loo „Julia Aug saab Vaba Lava Narva kunstiliseks juhiks“, kus tsiteeriti Vaba Lava juhi Märt Meose sõnu (tõlge vene keelest): „Ajal, kui Venemaal pannakse kinni teatrid ja „tühistatakse“ loomingulisi inimesi, kes julgevad astuda välja putinliku sõja vastu, on meie kohus toetada ja aidata neid, kes kannatab oma aususe pärast. Meil on Juliaga palju aastaid kestnud positiivne koostöö kogemus, ja nüüd, kui tema viimased tööd sealpool piiri olid samuti ära jäetud, ei mõelnud me kaua.“

Huvitav, kes siin luiskab – Meos või Aug, kes avaldas rus.postimehes 15. juulil loo „Näitlejanna Julia Aug lükkas ümber kuulujutud sellest, et ta jäi Venemaal tööst ilma.“

Meos väitis, et Aug peab tooma Narva rohkem eesti kultuuri. Huvitav, kuidas ta seda umbkeelsena teeb. Aga Venemaal ta muudkui pajatas vene meedias (ka Novaja Gazetas) sellest, kuidas eestlased juute hävitasid ja „judenfrei“ välja kuulutasid. Ja levitas seda just ajal, kui Putin hakkas „denatsifitseerima“ Ukrainat.

Jälk on vahel lugeda uudiseid Narvast, mis kubisevad rumalast valskusest, valetamisest, reetmisest ja rumalusest. Kala mädaneb peast.

Meie peavoolumeedia näitab jätkuvalt kaastöötajate väga ebaühtlast harituse ja intelligentsuse taset. Näiteks Tartu Postimees, kus ilmus lugu pealkirjaga „Alika Milova lõpetas teise rallipäeva pauguga“.

Mõelgem, milline pealkiri artiklile, kus jutt käib noorest, armsast ja väga andekast tütarlapsest. Kas tegemist on kirjutaja lugupidamatuse või harimatusega, ei ole minu otsustada. Aga sellel halval maitsel on kaasautor – toimetaja, kes taolist pealkirja läbi lasi. Tartu on küll tarkuse linn, aga antud lugu seda küll ei kinnita.

Simferoopolist teatatakse: „Krimmi regioonist“ valitud Venemaa riigidura saadik Mihhail Šeremet nõudis täna USA presidendi Joe Bideni kuulutamist rahvusvaheliselt tagaotsitavaks „neonatsismi sponsoreerimise poliitika eest“.

Venemaa parlamendi liige Šeremet ütles RIA Novostile: „On aeg kuulutada Biden rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kui rahvusvahelist kurjategijat. Just tema neonatsismi sponsoreerimise poliitika viiski sõjalise konflikti vallapäästmiseni Ukrainas. USA kasutas demokraatlike väärtuste varjus Ukrainat ja ukraina rahvast vahetusrahana oma geopoliitiliste ambitsioonide saavutamiseks ja soovis nõrgestada Venemaad.“

Mõned aastad tagasi Sankt-Peterburgi kohus juba püüdis Neevalinna noortele kontserdikülastajatele tehtud homopropaganda eest kuulutada tagaotsitavaks Madonna ja üritas anda talle allkirja vastu kätte kohtukutset, kuid ei osanud tuvastada, kus ameerika laulja  ametlikult elab (прописана). Ilmselgelt ei lähe riigiduumal Bideniga libedamalt.

Veel vägevatest: Tartu Postimees näitas veelkord taset ja avaldas uudise „President Kaljulaid säästab kütust ja jälgib rallit pedaale sõtkudes“.

Leht kirjutab: „Rally Estonia kolmanda päeva esimesele katsele Elvas Kulbilohus oli tulnud ka president Kersti Kaljulaid, aga mitte sugugi nõnda, nagu suurem osa publikust seda teeb. Katsele saabus endine riigipea rattaga.“

Esiteks võib K.Kaljulaidi ükskõik kui palju kordi nimetada presidendiks, aga tema seda ikka ei ole. Võite ampsata silot ja kümme korda öelda „halvaa“, aga suu magusaks ikka ei lähe. Õigem oleks öelda „ÜRO peasekretäri eriesindaja laste ja naiste õiguste alal“, aga siis peaks ta ju mitte pedaale sõtkuma, vaid tegema kasvõi mingi avaldusekese seoses nelja-aastase plikatirtsu vene raketiga tapmisega Vinnõtsjas. Aga selle asemel sõtkub „eriesindaja“ pedaale.

Ja väide, et KK „säästab kütust“, on naeruväärselt pugejalik: ega ta Elvasse Tallinnast rattaga tulnud. Teda veeti, ratast veeti, kulutati mitu ämbritäit bensiini.

Ja veel ühest KK-st: Õhtuleht avaldas loo „ASTU KAJA KALLASE KINGADESSE: Eesti „raudne leedi“ müüb oma garderoobi taaskasutuspoes“.

„Inimese garderoob võib rääkida oma kandjast kordi rohkem kui kõige eredam sõnaline kirjeldus. Riided on meie teine nahk ja nad mängivad väga suurt rolli meie identiteedi loomises. Kaja Kallas on otsustanud oma teist nahka taaskasutada ja toonud oma kapist mitmeid põnevamaid palasid Tatari tänaval asuvasse taaskasutuspoodi riiSaikel,“ kirjutab Õhtuleht. Järelikult on seal väikse papi eest saadaval K.Kallase müüdav nahk.

Pildil hoiab mingi mees mingit kleiti. Tõenäoliselt pole see Mikk Pärnits, aga vahel ostetakse naisterõivaid ka teiste meeste poolt. Seda teemat saab guugeldada.

Postimehes ilmus täna lugu „Suur nägu: Kaja Kallasel on kõik veel ees“.

Lääget verbaalset juga illustreeriva pildi järgi ei saagi täpselt otsustada, kas see nägu seal on suur või väike, autor oleks võinud panna peakangelase näo kõrvale kasvõi tikutoosi. „Kaja Kallase suurim tugevus ning nõrkus on üks ja seesama. Ta on väga avatud ja siiras, ta ei räägi ümber nurga ega püüa kavaldada. Inimestele ja ajakirjanikele ta sellepärast meeldib,“ öeldakse artiklis.

Hästi öeldud: inimestele ja ajakirjanikele. Loo autoriks on märgitud „Mikk Salu, ajakirjanik“.

Loodetavasti ka inimene.

Ja veel nalja Postimehest: täna avaldatud lugu „Soome turistid hämmingus: kuidas te siin Eestis nii kõrgete hindade ja madalate palkadega elatud saate?“ on illustreeritud hoopis neegrite pildiga.

„Soomes elav mustanahaline paljulapseline pere tuli puhkust veetma Tallinnasse. Nagu paljud eestlased, imestavad ka nemad suure hinnatõusu üle. «Kuidas te siin küll elatud saate,» küsivad Aafrikast pärit Mbeng ja Fanny.“

Ah et ei aetudki pilte segamini. Mis siis ikka – vastaks armsatele Mbengile ja Fannyle: no nii saamegi siin elatud, juba sajandeid sama koha peal. Küsiks vastu – aga kuidas teie seal enda Aafrikas elatud ei saanud?

Ivan Makarov 

Exit mobile version