Uued Uudised

President Arnold Rüütel esitles oma elulooraamatut “Viimane Rüütel”

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna auesimees president Arnold Rüütel esitles neljapäeval rahvusraamatukogus oma elulooraamatut “Viimane Rüütel”.

Härra Rüütlit tulid õnnitlema ja austama teiste seas Jüri Ratas, Siim Kallas, Mart ja Martin Helme, Eiki Nestor, Rein Veidemann, Vaino Väljas, Indrek Toome, Arvo Sirendi, Tiit Vähi.

“Arnold Rüütel on riigimees, kelle roll Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamisel ja tugevdamisel on hindamatu. Ta on oma töökuse ja väärikusega eeskujuks lugematutele Eestimaa inimestele ja poliitikutele. Nende seas ka mulle,” ütles esitlusel osalenud peaminister Jüri Ratas.

Arnold Rüütel oli ajavahemikus 8. oktoober 2001 – 9. oktoober 2006 Eesti Vabariigi president.

Rüütel sai 1990. aasta märtsis uue, varasematest oluliselt vabamate valimiste tulemusena moodustunud Eesti NSV Ülemnõukogu koosseisu liikmeks ning seejärel valis Ülemnõukogu oma esimesel istungil ta oma esimeheks. Rüütli kaastegevusel võttis Ülemnõukogu vastu otsuse “Eesti riiklikust staatusest”, milles deklareeriti NSV Liidu riigivõimu ebaseaduslikkust Eestis selle kehtestamise momendist alates ja kuulutati välja üleminekuperiood Eesti Vabariigi taastamiseks. Rüütel oli Eesti Vabariigi Ülemnõukogu viimane esimees, kuni selle volituste lõppemiseni ja vastvalitud riigikogu ametisse astumiseni oktoobris 1992.

Rüütel oli Eesti NSV Ülemnõukogu Presiidiumi esimees ka siis, kui 1988. aasta 16. novembril võttis ülemnõukogu võttis vastu deklaratsiooni Eesti NSV suveräänsusest, kuulutades oma seaduste ülimuslikkust Eesti NSV territooriumil NSV Liidu seaduste ees.

Raamatu autori Peeter Ernitsa sõnul kulus selle kokkupanemisele umbes viis aastat. Arnold Rüütli sõnul kajastatab raamat enamikku neist sündmustest, mis tema elus rolli mängisid, kuid osa asju jäi ka välja.

BNS

Exit mobile version