Uued Uudised

Siseminister Alar Laneman: me ei toeta varjupaigataotlejate kohustuslikku ümberpaigutamist

Alar Laneman

Siseminister Alar Laneman osaleb esmaspäeval Euroopa Liidu justiits- ja siseküsimuste nõukogu videokohtumisel, mille olulisim teema on arutelu EL-i rände- ja varjupaigapaketi eduaruande üle.

Siseminister Alar Lanemani sõnul vajab sügisel Euroopa Komisjoni avaldatud rände- ja varjupaigalepe poliitilist kokkulepet, mis sobiks kõikidele liikmesriikidele. “Eesti mõistab suure rändesurve all olevate liikmesriikide abistamise vajadust ja oleme valmis eesliiniriike abistama nii ekspertide, tehnika kui rahaliste vahenditega,” sõnas Laneman. “Kuid me ei saa toetada varjupaigataotlejate kohustuslikku ümberpaigutamist, sealhulgas ka ajutist ümberpaigutamist tagasisaatmiste korraldamiseks,” lisas siseminister.

Siseministri sõnul rõhutab ta tänasel kohtumisel, et Euroopa Liidul tuleb senisest enam tegeleda rände algpõhjustega päritoluriikides ning ebaseaduslike sisserändajate kontrollimise ja tagasisaatmisega juba EL-i välispiiril ning varjupaiga valdkonna kuritarvitamise vältimisega. “Kuna Euroopa Liidu rändepoliitika üheks seniseks nõrkuseks on olnud tõhusa tagasisaatmispoliitika puudumine, on tervitatav, et komisjon pakub välja ebaseaduslike sisserändajate taustakontrolli läbiviimist veel enne isiku Euroopa Liitu sisenemist,” sõnas siseminister ja lisas, et tagasisaatmispoliitika toimimise seisukohast on veelgi olulisem, et Euroopa Liit haaraks endale juhtrolli kolmandate riikidega tagasivõtulepingute sõlmimisel ja jõustamisel.

Terve päeva kestval EL-i siseministrite videokohtumisel käsitletakse lisaks rände- ja varjupaigapaketi eduaruandele ka Euroopa Liidu õiguskaitsealase ja politseikoostöö tulevikku ning antakse ülevaade EL-i andmebaaside koostalitlusvõime paketi rakendamise, kolmandate riikidega tagasivõtualase koostöö tõhustamise ning terroristliku veebisisu leviku tõkestamise määrusega seonduvast.

Järgmine EL-i justiits- ja siseküsimuste nõukogu kohtumine toimub 28.–29. jaanuaril. (Siseministeerium)

Exit mobile version