Uued Uudised

Soome president Niinistö on rändekriisis oma rahva poolel. Kelle poolel on president Ilves?

Priit Hõbemägi võrdleb Eesti Ekspressis ilmunud artiklis “Twitteri avangard ja peaga inimesed” Eesti ja Soome presidenti. Nimelt pidasid mõlemad presidendid möödunud nädalal kõne: Ilves kõneles rändekriisist Brüsselis Euroopa Parlamendis ja Sauli Niinistö Soome parlamendis Helsingis. Kõnedes on suuri seisukohtade erinevusi, osutab Hõbemägi.

Toome mõned näited:

Niinistö: „Euroopa ei kannata enam kauem välja kontrollimatut rahvasterännet. Taluvuspiiri ületamine lõhub meie väärtussüsteemi. Juhtub nii, et soov teha head teeb kõigile halba.“

Ilves: „Me tuleme rändekriisiga toime – juhul kui me näitame üles oma esiisade kindlameelsust.“

Niinistö: „Mingil hetkel peame tunnistama, et me ei suuda nüüd ja praegu täita kõigi rahvusvaheliste lepingute kohustusi. Parem, kui seda tunnistaks Euroopa Liit.”

Ilves: “Me peame tegutsema solidaarselt koos nende liikmesriikidega, kelle õlul on kriisi põhiraskus, me peame nõustuma koormust mõistlikult jagama.”

Hõbemägi märgib, et erinevused mitmes olulises asjas iseloomustavad väga hästi kaht suhtumist rändekriisi – Twitteri avangardi oma ning rahvalikumat, kuid siiski haritud mõistuse oma.

Loe pikemalt Ekspressist!

Foto: AFP

 

Exit mobile version