Uued Uudised

Lavly Perlingu juriidiline karma annab talle tagasilööke nii Indrek Tarandi kui ka Mary Krossi juhtumite kaudu

Tallinn 30.10.2019 Riigi peaprokurör Lavly Perling. Estonian Prosecutor General Lavly Perling. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES

Lavly Perling ei sobi oma ametisse prokuratuuri poliitilise kallutatuse tõttu tema ametisoleku ajal – Mary Krossi krimiasja lõpetamine oportuniteedi alusel tõi taas päevakorda prokuratuuri senise käitumise ja sellest tulenevalt peaprokurör Perlingu ametis jätkamise mõttetuse.

Harju maakohus rahuldas Põhja ringkonnaprokuratuuri taotluse, millega lõpetati riigikogulase Eerik-Niiles Krossi abikaasa Mary Krossi kriminaalasi – seda absurdse põhjendusega, et puuduvat avalik huvi.

Otsus oli otseselt suunatud EKRE kui kahjukannataja vastu, sest valimiskampaania ajal toimunud provokatsioon jättis erakonna ilmselt mõnedestki häältest ilma. On isegi spekuleeritud, et Mary Krossi amnesteerimise näol oli tegu kättemaksuga selle eest, et EKRE ei toeta Perlingu jätkamist peaprokurörina.

Seesama Põhja prokuratuur keeldus mullu detsembris algatamast EKRE kaebust Indrek Tarandi vastu meeleavalduse segamise osas, kuid esitas süüdistuse provokaatorit taltsutanud meeste vastu.

Riigiprokuratuur jättis sihtasutuse Perekonna ja Traditsioonide Kaitseks kaebuse nende raha omandanud Indrek Tarandi vastu rahuldamata.

Nagu näha, kubiseb prokuratuuri menetluskord juhtumitest, kus lükatakse tagasi rahvuskonservatiivide ja traditsionalistide kaebused, kuid samas võetakse menetlusse juhtumid, mis on suunatud nende vastu. Kui see ei ole poliitiline kallutatus, siis mis see on?

Prokuratuuri kallutatus aga tuli Lavly Perlingule kolinal vastu pead tagasi, kui oli vaja pikendada tema ametisolekuaega, kuid täiesti demokraatlik ametniku jätkamise või väljavahetamise protsess sõltus ühtäkki neist, kellele peaprokuröri haldusala on regulaarselt ja mõnuga näkku sülitanud.

Kuigi opositsioon ja peavoolumeedia algatasid EKRE vastu laimukampaania, nagu rikuks erakond Perlingu vastu seismisega õigusriigi põhimõtteid, teavad nad isegi, kui absurdne selline süüdistus on – inimesel sai ametiaeg täis, ta kas vahetatakse välja või saab õiguse jätkata, ning nüüd sõltub demokraatlikult ametisse saanud valitsuse konsensusest, kas Perling saab edasi töötada või peab uue töö otsima.

Konsensus aga ei tulnud, sest Lavly Perlingu ametkond on töötades tekitanud tugeva kahtlustuse tema poliitilises kallutatuses. EKRE-l ei ole mingitki põhjust heaks kiita oma vaenaja kandidatuuri, kui tema töös on nähtav poliitiline tellimus. Esoteerikud ütleksid Perlingule: see on karma.

Loo moraal on aga lihtne: kui keegi teeb elus ebaõiglasi otsuseid, siis ei maksa pärast olla solvunud, kui tema enda üle tehakse otsuseid tema varasematest tegudest sõltuvalt. Lavly Perlingu ametiaja jäämine ühele tähtajale algas juba ammu ning kinnistus Indrek Tarandi ja Mary Krossi provokatsioonide aegu.

Exit mobile version