Uued Uudised

Sorose kasvandik Hellam nutab, sest Eesti delegatsioon ei rikkunud Ungaris kahe riigi suhteid

A picture taken on February 20, 2019 in Budapest shows a billboard bearing portraits of European Commission chief Jean-Claude Juncker (R) and Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros and a slogan reading "You too have a right to know what Brussels is preparing". - Hungary launched a new anti-immigration media campaign on February 19, 2019 in which it accused George Soros and Jean-Claude Juncker of allegedly supporting illegal migration, but which Brussels immediately dismissed as "fake news". (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Ilmselt poleks üldse vaja tõsta ühe padusooroslase rumalat käitumist päevakorda, kuid kui peavoolumeedia on tema sõnad välja toonud, siis vajab Ungari ka teistmoodi mõtlevate eestlaste toetust.

Ungari kunagine aukonsul Eestis Mall Hellam kritiseeris riigikogu esimeest Jüri Ratast (Keskerakond), kes oma visiidil Budapesti ei tõstatanud Ungari poliitikutega kohtudes sõnavabaduse piiramise teemat ega muid kriitilisi küsimusi, kirjutas Eesti Rahvusringhäälingu  (ERR) portaal.

Miks oleks Ratas pidanud seda tegema? Diplomaatia ei ole tülinorimine ja Riigikogu esimees ei sõitnud kahtlemata võõrsile selleks, et seal suhteid rikkuda.

Riigikogu pressiteenistuse reedel avaldatud ülevaates Ratase visiidist kirjeldatakse ka tema kohtumisi Ungari parlamendi esimehe Laszlo Köveriga, Ungari presidendi Janos Aderiga, parlamendi Ungari-Eesti sõprusrühma esimehe Attila Tilkiga ning Eesti aukonsuli András Bereczkiga.

Kohtumistel olid jutuks aktuaalsed välispoliitilised ja julgeolekuküsimused, energeetika, Glasgow kliimakonverents, Euroopa Liidu taastekava ning kahepoolsete suhete tihendamise võimalused, teatas riigikogu pressiteenistus.

Justiitsminister Vargaga räägiti digitaliseerimise ning küberturvalisuse teemadel. Samuti vahetati kogemusi COVID-kriisi ja vaktsineerimisega seotud teemadel. Veel räägiti Euroopa Tuleviku konverentsi tööst ja võimalikest tulemitest. Mõlemad pooled avaldasid muret Poolas ning Leedus EL piiril toimuva üle, riigikogu pressiteatest.

Jututeemad on väga olulised ja kindlasti polnud sinna vaja lülitada sooroslase Hellami isiklikke antipaatiaid. “Paistab, et NSO nuhkvara kasutamine Varga vastutusalas nagu ka Ungari piirangud meediavabadusele ja akadeemilisele vabadusele ei olnud piisavalt tähtsad teemad, mida arutada,” kirjutas Hellam reedel sotsiaalmeedias.

Hellami tõstatatud teemad on tema hinnang olukorrale teisel maal, millest Eesti ei pea mingilgi moel lähtuma. Sorose kasvandikule endale ei meeldinud neomarksistlik-ideoloogilise ülikooli sulgemine ehk “Alates 1994. aastast Eestis Ungari aukonsuliks olnud Mall Hellam loobus sellest ametist 2017. aastal, põhjendades otsust peaminister Viktor Orbani valitsuse survega Kesk-Euroopa Ülikoolile (CEU), mis tänaseks on Budapestist Austriasse kolinud.”

Hellami isand on George Soros ja tema seisukohavõtus pole midagi imelikku. Hellam töötab 1990. aastal George Sorosi toel asutatud Avatud Eesti Fondi juhatajana. 2000. aastal austati Hellamit Valgetähe IV klassi teenetemärgiga, 2002. aastast on ta Ungari Vabariigi Rüütliristi kavaler ning 2010. aastal valiti Hellam Eesti Aasta eurooplaseks.

Eesti delegatsioon tegi Ungaris head diplomaatilist tööd ja sooroslase kraaksatus ei vääri pikemat arutelugi.

Exit mobile version