Uued Uudised

Jaak Valge: Kunstiteoste nimetuste muutmine ei ole kohane vaba demokraatliku Eesti kultuuriruumile

Kahekõne Rahvaga Saaremaal. Jaak Valge

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Riigikogu fraktsioon esitas kultuuriminister Anneli Otile arupärimise, milles palub selgitada, kas tsensuurist kunstipärandi kallal ja ajaloo revideerimisest on saanud praeguse valitsuse poliitika.

„Viimastel nädalatel on kultuuriavalikkusele saanud teatavaks, et seoses KUMU-s 17. märtsil avatud näitusega “Erinevuste esteetika” on selle korraldajad-kuraatorid Linda Kaljundi, Kadi Polli ja Bart Pushaw asunud muutma muuseumi hoidlates säilitatavatele kunstiteostele autorite poolt pandud, neile ajalooliselt kinnistunud nimetusi,“ ütles EKRE Riigikogu fraktsiooni liige, ajaloolane Jaak Valge.

„Kunstiteoste nimetuste muutmine ei ole kohane vaba demokraatliku Eesti kultuuriruumile. Võõraste, üleideologiseeritud ja äärmuslusega seostatavate kampaaniate jäljendamine samastub eestlaste silmis teravalt okupatsioonivõimude poolt läbi viidud repressiivse sekkumisega kunstiellu.“

EKRE fraktsioon soovib ministrilt vastust, kas kultuuriminister kiidab heaks n.-ö. kultuurikomissarlikku tegevuse ehk sisulise tsensuuri Eesti kunstipärandi kallal.

„Soovime selgust, kas KUMU näitusel ilmnevat jõulist, imporditud survet ajaloo revideerimiseks peame mõistma kultuuriministeeriumi ja praeguse valitsuse sisulise poliitikana. Ja kui see on nii, siis kuidas see on kooskõlas põhiseadusliku imperatiiviga tagada eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimine läbi aegade?“ küsib Valge.

„Ühtlasi tunneme huvi, milliseid samme kavatseb kultuuriminister astuda Eesti kultuuriavalikkuse rahustamiseks ja küünilise poliitkorrigeeriva tühistamis-isetegevuse ärahoidmiseks.“

Fraktsioon soovib arupärimises vastust ka küsimustele, kas uued nimetused, mis kolme kuraatori poolt omistati väljapandud töödele, jäävadki nüüdsest neile töödele kehtima ning kas ja kuidas on niisuguse tegevuse puhul kaitstud kunstiteoste autorsus, kunstnike autoriõigused, mida hoitakse tänapäeval niihästi riiklikult kui ka rahvusvaheliselt juriidilise järelevalve all.

Exit mobile version