Uued Uudised

“Räägime asjast” sisepoliitikast: Reformierakonna ennasttäis koorekiht Riigikogus tegeleb eneseimetlemisega

Saates “Räägime asjast” võtsid Mart ja Martin Helme jutuks ka olukorra Reformierakonnas ja seda nende peasekretäri vahetuse ning Ansipi aktiviseerumise taustal.

Martin Helme sõnul tähendab peasekretäri väljavahetamine neli kuud enne valimisi suurt kriisi erakonnas ja asi on seal ilmselt väga hukas. Mart Helme hinnangul aeti Kaja Kallase patud Kert Valdaru kaela, kuigi too on ise olnud väitlustes nõrk ja pole suutnud luua endale erakonda katvat autoriteeti. Peasekretäri amet aga pole kerge – väidetavalt algavat RE peakorteris iga päeva kärkimisega, et miks pole raha, reklaami ja Kaja Kallase pildiletõstmist.

“Kert Valdaru toodi lahendama haput olukorda, aga tervis ei pidanud vastu – Valdaru oleks saanud hakkama toimivas olukorras, aga praegu olnuks Reformierakonnale vaja vana vettinud mäkra asju ajama,” arvas Martin Helme, kelle hinnangul on uus peasekretär poliitbroiler, kellelt pole samuti midagi oodata. Ta meenutas ka seda, kuidas keskerakondlased tulid küsima, kas EKRE toetab nende kommunistlikku eelarvet, ja samas uuriti ka Reformierakonna kohta, kuid Martin ütles neile, et ega Reformierakond EKRE-ga ka suhtle.

“Reformierakonna fraktsiooni ei suhtle ei meiega, omavahel ega ka oma esimehega, nende saadikuid on tavaliselt saalis ainult 3-4,” kinnitas Martin Helme, kelle sõnul on oravate fraktsioonis nende erakonna koorekiht, kelle Kaja Kallas peaks oma taktikepi järgi käima panema, kasvõi iga päev Riigikogus käies, kuid seda esimees ei suuda. “Need on enda ülitähtsuses veendunud onklid, keda ei huvita, mida Kaja Kallas teeb – nad on veendunud, et lähevad lihtsalt valimisvõitu noppima!”

Mart Helme sõnul on ka Kaja Kallas arvamusel, et ta on võimuerakonna eesotsas, kus kõik tema eest ära tehakse, kuid opositsioonierakonna juhina peaks ta võimalikult palju suhtlema, tegema tööd, ütlema liikmetele, mida tegema peab. “Erakonna sees on hakanud levima arvamus, et ega head tulemust nagunii ei tule ja valitsust nad moodustama ei hakka, ning kevadel valitakse uus esimees,” arvas Martin Helme.

Ka Mart Helme lisas, et RE on demoraliseerunud kamp, kes ei tee erinevalt KE ja sotside aktivistidest ka kampaaniat ega pea kellegagi läbirääkimisi. “Reformierakond paneb vana rasva peal, uskudes, et nad on valitsejad,” rääkis ta, meenutades, kui üleolevalt rääkis üks reformeritest talle piirivalve taastamise võimatusest.

Martin Helme arvas samuti, et RE käitub nagu valitsuses olles, kus nad said Tallinna Sadama skandaali summutamiseks algatada Tallinn-Tartu maantee ehitamise jutu ehk siis tekitasid ühe asja varjamiseks uue reaalsuse. Opositsioonis pole aga nende käes selleks ei raha, ametnikke ega meediavõimu, nad saavad rääkida vaid seda, mida nad võimule pääsedes teeksid.

Mart Helme sõnul tuligi Andrus Ansip esile seetõttu, et ta näeb, kuidas klikkidevahelise võitlusega läheb RE Koonderakonna teed ehk lagunemise poole – ka praeguses Reformierakonnas on selle lagunemise jäänukeid alles.

Exit mobile version